Devica-Ostra cuka

Sutra planinarska akcija: „Tri vrha, dve planine”

Društvo

Osma tradicionalna planinarska akcija „Oštra Čuka”, biće održana sutra 28. septembra. Planinarsko društvo „Oštra Čuka”, već osmu godinu zaredom organizuje ovu planinarsku akciju pod različitim sloganima, a ove godine on glasi „Tri vrha, dve planine”. Akcija će biti održana na zapadnoj i južnoj strani planine Device (selo Radenkovac) kao i istočnoj strani planine Ozren (Vlasina).

Kao i svake godine, postoji mogućnost da se izabere lakša ili teža staza. Teža staza je dužine 19 kilometara. Ukupan uspon na stazi je 733 metara dok je ukupna visina silaska – 645 metara. Najniža visinska tačka na stazi iznosi 651 mnv (početak staze – Ozrenske livade) dok je najviša tačka 1186 mnv (vrh Device – Čapljinac). Lakša staza je duga šest kilometara, ukupna visina uspona 260 m, visina silaska 243 m. Početna visina (Novo Selo – 727 mnv), najviša tačka (Ravnište – 960 mnv).

Za one koji idu kraćom stazom biće organizovan obilazak sela i crkve Petrovdan koja se nalazi na 845 mnv, nedaleko od sela Radenkovac. U Radenkovcu će za sve učesnike biti obezbeđen ručak koji će biti besplatan.

Prema rečima organizatora, ova akcija uglavnom privlači planinare sa teritorije južne i zapadne Srbije, a u skorije vreme je sve više planinara sa severa. Osim prve akcije, ostale su imale i međunarodni karakter (planinari iz Bugarske, Kine i Makedonije).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − 6 =