Devica-Ostra cuka

Сутра планинарска акција: „Три врха, две планине”

Друштво

Осма традиционална планинарска акција „Оштра Чука”, биће одржана сутра 28. септембра. Планинарско друштво „Оштра Чука”, већ осму годину заредом организује ову планинарску акцију под различитим слоганима, а ове године он гласи „Три врха, две планине”. Акција ће бити одржана на западној и јужној страни планине Девице (село Раденковац) као и источној страни планине Озрен (Власина).

Као и сваке године, постоји могућност да се изабере лакша или тежа стаза. Тежа стаза је дужине 19 километара. Укупан успон на стази је 733 метара док је укупна висина силаска – 645 метара. Најнижа висинска тачка на стази износи 651 мнв (почетак стазе – Озренске ливаде) док је највиша тачка 1186 мнв (врх Девице – Чапљинац). Лакша стаза је дуга шест километара, укупна висина успона 260 м, висина силаска 243 м. Почетна висина (Ново Село – 727 мнв), највиша тачка (Равниште – 960 мнв).

За оне који иду краћом стазом биће организован обилазак села и цркве Петровдан која се налази на 845 мнв, недалеко од села Раденковац. У Раденковцу ће за све учеснике бити обезбеђен ручак који ће бити бесплатан.

Према речима организатора, ова акција углавном привлачи планинаре са територије јужне и западне Србије, а у скорије време је све више планинара са севера. Осим прве акције, остале су имале и међународни карактер (планинари из Бугарске, Кине и Македоније).

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − one =