Сокобањи прва награда за транспарентност

Друштво

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Стална конференција градова и општина прогласили су општину Сокобања најбољом у категорији „Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе” у 2022. години. Годишња награда додељена је у Врњачкој Бањи на свечаном скупу поводом избора најбољих општинских односно градских управа у оквиру спроведеног Јавног позива за доделу Годишње награде за најбоље општинске/градске управе у примени принципа доброг управљања у 2022. години. Награде најбољима додељене су у четири категорије доброг управљања, а најбоље локалне самоуправе поред Сокобање су Град Крагујевац (Ефикасност и делотворност), Град Врање (Одговорност и владавина права) и Општина Врњачка Бања (Равноправност и анти-дискриминација).

Ресорно министарство је победницима конкурса доделило средства из Програма подршке развоју и функционисању система локалне самоуправе у укупном износу од 10 милиона динара. Победници у свакој од четири области остварили финансијску награду у износу од 2,5 милиона динара.

Осим средстава из фонда Министарства, а у циљу додатне подршке развоју и примени принципа доброг управљања у раду локалних самоуправа, СКГО победницима конкурса донира опрему на основу утврђене намене за утрошак средстава према предлозима награђених градова и општина. Укупан наградни фонд из СКГО извора финансирања износи 4,5 милиона динара који ће у једнаким износима од 1.125.000 РСД бити расподељен на четири победника конкурса уз подршку Програма „Партнерство за добру локалну самоуправу”.

У категорији Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе победник је Општина Сокобања, а награду је примио др Миодраг Николић, председник општине и том приликом нагласио да је приоритет рада локалне самоуправе општине Сокобања задовољство грађана, што се постиже њиховим активним учешћем у раду општинских органа.

– Транспарентност и пружање праве и тачне информације сигуран je пут за достизање успеха у раду локалне самоуправе, а самим тим и за стицање поверења грађана и задовољење потреба и појединаца и заједнице. Општина Сокобања улаже све напоре да настави са трендом раста транспарентности како би се грађанима обезбедио несметан приступ информацијама, што је данас један од императива за достизање успеха и глобално и у Србији. Пажљиво ослушкујемо потребе грађана и одлуке доносимо у складу са њима, чиме се остварују циљеви рада наше Општине. Желим да искажем задовољство и захвалност што су препознати труд и квалитети Општине Сокобања, а нама је то и подстрек да наставимо путем којим идемо као модерна општина, а истовремено и задатак да будемо још ефикаснији сервис грађана – изјавио је Николић.

Честитајући победницима, министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић истакао је да је Наградни фонд ове године износио 10 милиона динара, а да је на адресу Министарства у оквиру Јавног позива за доделу Годишњих награда стигло 30 пријава. Додао је да је циљ данашњег догађаја да се истакну изузетни примери добре праксе на локалу, те да се инспирише целокупни даљи развој система локалне самоуправе у Србији.

– Проглашавамо најбоље општине и градове и најбољим примерима добре управе додељујемо награде, како бисмо их финансијски подржали у даљем унапређењу управљања на локалном нивоу. Уверен сам да ће Крагујевац, Врњачка Бања, Врање и Сокобања бити још бољи у остваривању принципа добре управе, као и спровођењу најважнијих задатака, пре свега, пружању услуга, јер је добро управљање кључно за очување поверења грађана – нагласио је Мартиновић.

Никола Тарбук, генерални секретар СКГO нагласио је да Стална конференција у сарадњи с Министарством државне управе и локалне самоуправе и са другим партнерима, већ годинама подржава своје чланице у напорима да правни оквир, процедуре и своју праксу ускладе с начелима доброг управљања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =