Студенти из Грчке и ученици из Лесковца у посети Средњој школи „Бранислав Нушић”

Друштво

Студенткиње Експерименталног института за стручне обуке са Глифаде у Грчкој и ученици Туристичко-угоститељске школе из Лесковца са својим директорима и професорима, посетили су протекле суботе Средњу школу „Бранислав Нушић” и Сокобању.

Наиме, све три образовне установе део су једног од највећих програма ЕУ под називом ERAZMUS +, који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања и обуку младих. Програм је настао 2014. године, а 2021. је ушао у нови седмогодишњи период спровођења који ће трајати до 2027. године

Ана Милићевић, директорка Средње школе Бранислав Нушић истиче да та образовна установа већ дуги низ година учествује у разним пројектима и да су се тако спријатељили са многим школама у Србији и ван ње. Поред тога, школе које су такође део пројекта ERAZMUS+ или у сличним пројектима често бирају управо Сокобању као дестинацију у којој ће провести један дан или део дана.

− У оквиру ове посете као домаћини ми смо се фокусирали на наше ученике, видевши у томе још једну прилику да они стекну праксу и доживе још једно лепо искуство у дружењу са студентима из Грчке и ученицима из Лесковца. За нас је ово корак напред у заједничкој сарадњи и прилика да урадимо завршне активности везане за ERAZMUS+ пројекат које смо реализовали у претходном периоду − рекла је Милићевић.

Радослав Илић помоћник директора Трговинско-угоститељске школе из Лесковца, истиче да са школом из Сокобање сарађује приликом писања извештаја за ERAZMUS+ као и да му је посебно драго јер је овај пројекат повезао школе на југу.

Ученици сокобањске средње школе у среду ће бити гости школе из Лесковца и тада ће студентима из Грчке и ученицима из Лесковца презентовати оно што су научили у Милану, где су боравили маја месеца ове године, а у оквиру програма ERAZMUS+, сазнајемо од Валентина Ракић координаторке тима за пројекте и сарадњу са школама, Средње школе „Бранислав Нушић”.

Студенти и ученици са својим домаћинима обишли су Сокобању а заменица директора Института за стручно усавршавање у Глифади Викторија Постолу, каже да су утисци предивни, да им се допало место и гостопримљивост људи. Постолу се захвалила руководству обе школе и свима који су допринели да овај пројекат учинили успешним.

− Драго нам је што смо део овог пројекта јер ученици имају прилику да упознају нова места, нове људе, нове начине за рад, и сигурна сам да ће на крају пренети сва ова знања у њихову домовину у Грчкој, и да ће поделити ово искуство са својим колегама − додала је она.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × one =