Specijalna bolnica po drugi put kovid ustanova: Medicinari sa kojima se ponosi Sokobanja

Društvo

Lekari, zdravstveno osoblje i svi radnici Specijalne bolnice za nespecifične bolesti pluća „Sokobanja”, 13. novembra našli drugi put u kovid sistemu. Po nalogu ministarstva oni su imali samo dva dana da oslobode kapacitete i pretvore ovu zdravstvenu ustanovu u kovid bolnicu. Posebno treba istaći da je bolnica u to vreme imala veliki broj teško obolelih pacijenata, neki od njih su i potpuno nepokretni.

Lekari Specijalne bolnice već su stekli dovoljno iskustva u radu sa kovid pacijentima jer su od samog početka uključeni u borbu sa ovim virusom.Najpre radom u Kliničkom centru Niš a zatim i u Specijalnoj bolnici „Sokobanja”. Dr Vesna Milanović, direktorka Specijalne bolnice „Sokobanja” i njen pomoćnik dr Dragan Stanojević, specijalista pulmolog u ovoj bolnici i koordinator kovid bolnice „Sokobanja”, kažu da, i pored bogatog iskustva koje su već stekli,nije bilo jednostavno sve završiti za dva dana i pripremiti se za kovid bolesnike. Ali očigledno, da su u tome i te kako bili uspešni.

U kovid bolnici „Sokobanja” je, dok smo pisali ovaj tekst, na lečenju bilo preko 40 pacijenata (broj se menja, odnosno povećava iz časa u čas). Hospitalizovani su pacijenti iz Aleksinca, Knjaževca, Negotina,Sokobanje i Ražnja a u lečenju pomažu i lekari i medicinski tehničari iz Specijalne bolnice „Ozren”. Svi pacijenti imaju takozvani srednje težak ili težak oblik bolesti, što znači da svi primaju kiseonik u velikim protočnim dozama, i svu neophodnu terapiju za lečenje kovida-19 i pratećih pridruženih oboljenja.

Pre nego što je po drugi put usšla u kovid sistem Bolnica je u to vreme imala 118 pacijenta.

dr Vesna Milanović− To su bili mahom pacijenti sa teškim oboljenjima pluća, kardiološkim oboljenjima (akutni koronarni sindrom), kao i nepokretni pacijenti posle operacije kuka i kolena i deca koja su došla na rehabilitaciju posle preležanog kovida. Od Ministarstva zdravlja dobili smo naredbu da u roku od dva dana oslobodimo kapacitete bolnice i pretvorimo je u kovid bolnicu. Bilo je jako teško sve to organizovati, otpustiti pacijente, odmah zatim napraviti zelenu, crvenu i narandžastu zonu i organizovati celokupan rad u posebnim uslovima. Zahvaljujući zaposlenima, pogotovu lekarima i sestrama, organizacija je odlično urađena. Dr Dragan Stanojević, koji je koordinator za našu bolnicu, na najbolji način i uprkos ograničenom vremenu organizovao je rad bolnice − kaže direktorka Milanović.

Po rečima dr Stanojevića, najteže im je bilo što su morali da otpuste već prethodno hospitalizovane pacijente koji su bili na intenzivnoj terapiji, spremali se za invazivne dijagnostičke procedure kao što je bronhoskopija, koje se jedino u toj bolnici izvode, ali uprkos pokazanom nezadovoljstvu pacijenata, uspeli su da ih zbrinu u roku od 24 časa, odnosno otpuste i transportuju one najteže u matične zdravstvene centre.

− Organizacija ovakve tranzicije je sama po sebi složena i podrazumevala je otpuštanje i zbrinjavanje prethodno hospitalizovanih pacijenata, odvajanje takozvanih „zelenih” i “crvenih” zona i puteva, formiranje bolesničkih soba za lečenje kovid-19 infekcije, pre svega, kiseonične terapije. Takođe je formirana ekipa lekara i medicinskih sestara i tehničara koji rade po sistemu smenskog rada odnosno smenjivanje ekipa od po dva lekara i četiri sestre na svakih šest sati po prethodno utvrđenom rasporedu rada. Između smena, odnosno rada u kovid bolnici, radnici imaju odmor od tri do četiri dana. Za one koji to žele, odmor i boravak je predviđen u komfornim sobama (apartmani) „zelene zone” u samoj bolnici – objašnjava dr Stanojević.

Ovaj vrsni lekar kaže da prethodno stečeno iskustvo u radu sa kovid pacijentima u Kliničkom centru u Nišu od aprila do juna ove godine i rad u kovid bolnici „Sokobanja” od maja do jula meseca, bilo je dragoceno za brzo navikavanje na novonastali režim rada sa najtežim pacijentima sa kovid-19 infekcijom.

Mi bi smo dodali. Znajući sa kojim znanjem i iskustvom raspolažu zdravstveni radnici iz Sokobanje njihovo angažovanje u Kliničkom centru Nišu je bilo dragoceno i za tamošnje kolege.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + seventeen =