Др Драган Станојевић, специјалиста пулмолог: Носите маске и избегавајте окупљања

Друштво Здравље

Често упућујемо захвалност свим медицинским радницима, који су се у овој тешкој ситуацији показују као најхрабрији и подносе највеће жртве. И ако они шаљу кратке и разумљиве о неопходности примењивање мера заштите у ширењу вируса короба, као да оне не стижу до значајног броја људи. Судећи по тренутној епидемиолошкој ситуацији, као да јавност није довољно свесна на упозорења и препоруке које стижу од лекара.

Др Драган Станојевић, специјалиста пулмолог у Специјалне болнице за неспецифичне болести плућа „Сокобања” и координатор ковид болнице „Сокобања” за наш медији говори о значају појединих мера.

− Кључно је ношење маске у било којој ситуацији у затвореном и отвореном простору, када сте у комуникацији са људима. Држање дистанце је такође битна мера, да би се смањила могућност трансмисије вируса од једне особе ка другој. Ништа мање није важна и мера свакодневне личне хигијене и дезинфекција руку и радних површина. Али, на крају, сматрам да је најбитнија противепидемијска мера коју становништво треба да научи у току ове пандемије избегавање окупљања различитог формата и повода. У тим ситуацијама се вирус короне са највећим интензитетом преноси од једног до другог, и због веће изложености изазива најтеже облике болести са значајним морталитетом и последицама након прележане болести − истакао је др Станојевић.

Јасније да јасније не може да буде. Имали шта прече од здравља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 5 =