Сокобањске мажореткиње

Друштво

Само две недеље након успешно организованог Европског првенства у мажуро плесу одржана је аудиција на којој су одабране девојчице које ће чинити сокобањски тим. Аудицији су присуствали лиценцирани тренери из Беле Цркве, која има најуспешнији мажуро тим у нашој земљи, захваљујући коме је Сокобања и добила ту част да организује јубиларно Европско првенство.

       

Фискултурна сала О.Ш „Митрополит Михаило” била је препуна родитеља и разиграних девојчица којима је све ово било веома занимљиво. Већ на почетку одржан је и један родитељски састанак на коме је мамама и татама објашњено шта је то мажуро плес и шта се под њим подразумева.

Владица Минић председник иницијативног одбора „Сокобањских мажореткиња” и Дејан Ђурић председник КУД „Белоцркванске мажореткиње” кажу да су пријатно изненађени бројем девојчица које су у Сокобањи заинтересоване за мажуро плес, посебно имајући у виду да он у Србији још увек није популаран. Према речима Ђурића веома је добро да једно туристичко место има свој мажуро тим јер је његова превасходна улога, промоција места из ког потиче.

–Мажореткиње су атрактивне, привлаче пажњу, део су важних протокола, манифестација, сајмова туризма а сам плес има веома позитиван утицај на психофизички развој деце – додаје Ђурић.

У зависности од узраста, мажореткиње ће бити подељене у четири категорије. Девојчице старости од четири до осам година чиниће дечији састав, од осам до једанаест кадетски, од једанаест до петнаест јуниорски, а од петнаест до деветнаест година сениорски састав. Са девојчицама ће у почетку радити лиценцирани тренери из Беле Цркве и две девојчице из Сокобање, након обуке које прођу. Према правилима Европске мажорет асоцијације(ЕМА), након формирања новог мажорет тима мора да прође најмање три године да би мажореткиње стекле право да учествују на Европском првенству. У случају Сокобањског тима ЕМА ће направити преседан и девојчицама дозволити да се већ наредне године такмиче на Европском првенству.

Према речима Владице Минића, први тренинзи већ су одржани протеклог викенда, а заинтересоване девојчице могу се и надаље пријављивати, јер је аудиција одржана у петак представљала тек први круг. Према његовим речима чланарина ће у почетку највероватније бити само симболична.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + 6 =