Svetski dan jezika

Сокобањска средња школа јуче обележила Европски дан језика

Друштво

Средња школа „Бранислав Нушићˮ јуче је обележила Европски дан језика, организовањем квиза на тему језика и европске културе. Овај дан се широм Европе обележава 26. Септембра, а установљен је од стране Савета Европе.

– Ми смо се одазвали позиву Министарства просвете, науке и технолошког развоја и наставили тамо где смо стали пре две године, организацијом једног квиза на тему језика и европске културе. Ученици су се одазвали у великом броју, а организацију су спровеле професорка енглеског језика Дијана Маријановић и професорке српског језика Милена Денић и Јелена Богданић. За најбоље школа је обезбедила награде, али повод је пре свега добро дружење и размена искустава – рекла је Ана Милићевић, директорка Средње школе „Бранислав Нушићˮ.

Званични сајт Европског дана језика је обезбедио материјал за квиз, а ученици су одговарали на три групе питања. Помоћу фотографија препознавали су европске земље, помоћу аудио записа језике, а затим су одговарали на питања о пореклу језика.

Познато је да је разноликост европских језика важна компонента европске културе. Европа је богата језицима – има их преко 200 и зато је Савет Европе 6. децембра 2001. године прогласио 26. септембар за Европски дан језика. То је учињено са циљем да се људи широм Европе охрабре да уче стране језике и да се упознају са богатом језичком и културном разноликошћу Европе. Тиме би се остварио циљ – побољшање комуникације и разумевања међу европским народима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + sixteen =