Крстатац, планинари и сунчани децембар

Друштво

Захваљујући лепом децембарском дану, у суботу 5. децембра у атару села Милушинца успешно је одржана још једна планинарска акција. Чланови Планинарског друштва „Оштра Чука”, Небојша Илић и Милан Дикулић били су домаћини планинарима из Ниша, Београда и Доњег Душника.

Тридесет планинара кренуло је у јутарњим сатима из центра Милушинца а одатле до Крстатца (врх Шиљак 1070 мнв) а затим су се спустили до Богових врата преко Урдешког потока и Каскада назад до села. Планина Крстатац је погранична планина између општина Сокобања и Књажевац. Ко жели леп поглед, Крстатац је идеална планина за то, са њеног врха може се видети Сокобања, Бованско језеро, Ртањ, Тупижница, Бабин зуб, Књажевац и сва околна села. Поглед се пружа у свим правцима.

Богова врата се налазе на планини Крстатац и представљају прозорац, остатак некадашње пећина за коју се сматра да се урушила и да је представљала један од улаза у Милушиначку пећину. То је ретка природна појава и интересантан спелеолошки феномен. Богова врата су приступачна из села Милушинац и налазе се на десној страни Урдешког потока. Укупна дужина стазе је износила 15 км са релативном висином око 800 метара.

Учесници акције кажу да је она спроведена по веома лепом времену. Поглед са врха Крстатца је откривао врхове Старе планине, Тупижницу, Борски Стол и Велики крш који су вирили из облака док је сокобањска страна била без облака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − six =