Svetski dan jezika

Sokobanjska srednja škola juče obeležila Evropski dan jezika

Društvo

Srednja škola „Branislav Nušićˮ juče je obeležila Evropski dan jezika, organizovanjem kviza na temu jezika i evropske kulture. Ovaj dan se širom Evrope obeležava 26. Septembra, a ustanovljen je od strane Saveta Evrope.

– Mi smo se odazvali pozivu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nastavili tamo gde smo stali pre dve godine, organizacijom jednog kviza na temu jezika i evropske kulture. Učenici su se odazvali u velikom broju, a organizaciju su sprovele profesorka engleskog jezika Dijana Marijanović i profesorke srpskog jezika Milena Denić i Jelena Bogdanić. Za najbolje škola je obezbedila nagrade, ali povod je pre svega dobro druženje i razmena iskustava – rekla je Ana Milićević, direktorka Srednje škole „Branislav Nušićˮ.

Zvanični sajt Evropskog dana jezika je obezbedio materijal za kviz, a učenici su odgovarali na tri grupe pitanja. Pomoću fotografija prepoznavali su evropske zemlje, pomoću audio zapisa jezike, a zatim su odgovarali na pitanja o poreklu jezika.

Poznato je da je raznolikost evropskih jezika važna komponenta evropske kulture. Evropa je bogata jezicima – ima ih preko 200 i zato je Savet Evrope 6. decembra 2001. godine proglasio 26. septembar za Evropski dan jezika. To je učinjeno sa ciljem da se ljudi širom Evrope ohrabre da uče strane jezike i da se upoznaju sa bogatom jezičkom i kulturnom raznolikošću Evrope. Time bi se ostvario cilj – poboljšanje komunikacije i razumevanja među evropskim narodima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × four =