Plan upravljanja otpadom

Сокобања усваја десетогодишњи план управљања отпадом

Друштво

Уз присуство великог броја заинтересованих, у сали општине Сокобања, крајем протекле седмице, одржана је јавна расправа о нацрту локалног плана управљања отпадом у Сокобањи за десетогодишњи период, тачније од 2022. до 2032. године. Локални план управљања отпадом подразумева складиштење, рециклажу, раздвајање и транспорт отпада, а њиме су поред градске средине обухваћена и села.

Plan upravljanja otpadom

Овај нацрт плана настао је у сарадњи Општине Сокобања и Сокобањског еколошког друштва, чији су представници присуствовали јавној расправи.

– Сокобањско еколошко друштво је препознало проблем управљања отпадом као један од горућих проблема и најбитнијих еколошких проблема у Сокобањи. Он је јако повезан са развојем Сокобање, поготову као туристичке дестинације. Локални план је подржан преко пројекта ‘Твоје место у Србији’. Такође је подржан од стране УСАИД-а, Националне коалиције за децентрализацију и организације ОРКА. Сокобањско еколошко друштво у будућности планира да настави да се бави овим питањем, имплементацијом овог плана и реализацијом на терену. Настављамо да се бавимо и свим еколошким проблемима у Сокобањи, заштитом подручја и наравно радом са младима, нарочито децом – поручио је Петар Вучић, члан Сокобањског еколошког друштва.

Plan upravljanja otpadom

По речима председника општине Сокобања Миодрага Николића, јавно комунално предузеће руководиће се овим планом и то ће умногоме допринети чистијој Сокобањи.

– Сокобањско еколошко друштво обезбедило је средства финансирања, наравно општина је учествовала у томе пошто је то локални план управљања отпадом који ће служити општини Сокобања и нашем јавном комуналном предузећу. У сарадњи са стручњацима које је фирма ангажовала, учествовали смо у неколико сесија где смо договарали даље кораке како са комуналним отпадом тако са разним другим врстама отпада. До момента регулисања регионалне депоније управљаћемо се онако као што смо радили до сада са нашом несанитарном депонијом, а од момента формирања регионалне депоније ‘Келеш’ у Нишу отпад ће бити вожен тамо, наравно претходно раздвајање ће се вршити овде код нас у Сокобањи – истакао је први човек општине.

Заинтересовани грађани, представници општине, јавних предузећа и месних заједница своје сугестије и примедбе на план могу дати до 15. априла. Након тога овај документ наћи ће се пред сокобањским већницима, а затим и пред одборницима на седници Скупштине општине Сокобања.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 1 =