Plan upravljanja otpadom

Sokobanja usvaja desetogodišnji plan upravljanja otpadom

Društvo

Uz prisustvo velikog broja zainteresovanih, u sali opštine Sokobanja, krajem protekle sedmice, održana je javna rasprava o nacrtu lokalnog plana upravljanja otpadom u Sokobanji za desetogodišnji period, tačnije od 2022. do 2032. godine. Lokalni plan upravljanja otpadom podrazumeva skladištenje, reciklažu, razdvajanje i transport otpada, a njime su pored gradske sredine obuhvaćena i sela.

Plan upravljanja otpadom

Ovaj nacrt plana nastao je u saradnji Opštine Sokobanja i Sokobanjskog ekološkog društva, čiji su predstavnici prisustvovali javnoj raspravi.

– Sokobanjsko ekološko društvo je prepoznalo problem upravljanja otpadom kao jedan od gorućih problema i najbitnijih ekoloških problema u Sokobanji. On je jako povezan sa razvojem Sokobanje, pogotovu kao turističke destinacije. Lokalni plan je podržan preko projekta ‘Tvoje mesto u Srbiji’. Takođe je podržan od strane USAID-a, Nacionalne koalicije za decentralizaciju i organizacije ORKA. Sokobanjsko ekološko društvo u budućnosti planira da nastavi da se bavi ovim pitanjem, implementacijom ovog plana i realizacijom na terenu. Nastavljamo da se bavimo i svim ekološkim problemima u Sokobanji, zaštitom područja i naravno radom sa mladima, naročito decom – poručio je Petar Vučić, član Sokobanjskog ekološkog društva.

Plan upravljanja otpadom

Po rečima predsednika opštine Sokobanja Miodraga Nikolića, javno komunalno preduzeće rukovodiće se ovim planom i to će umnogome doprineti čistijoj Sokobanji.

– Sokobanjsko ekološko društvo obezbedilo je sredstva finansiranja, naravno opština je učestvovala u tome pošto je to lokalni plan upravljanja otpadom koji će služiti opštini Sokobanja i našem javnom komunalnom preduzeću. U saradnji sa stručnjacima koje je firma angažovala, učestvovali smo u nekoliko sesija gde smo dogovarali dalje korake kako sa komunalnim otpadom tako sa raznim drugim vrstama otpada. Do momenta regulisanja regionalne deponije upravljaćemo se onako kao što smo radili do sada sa našom nesanitarnom deponijom, a od momenta formiranja regionalne deponije ‘Keleš’ u Nišu otpad će biti vožen tamo, naravno prethodno razdvajanje će se vršiti ovde kod nas u Sokobanji – istakao je prvi čovek opštine.

Zainteresovani građani, predstavnici opštine, javnih preduzeća i mesnih zajednica svoje sugestije i primedbe na plan mogu dati do 15. aprila. Nakon toga ovaj dokument naći će se pred sokobanjskim većnicima, a zatim i pred odbornicima na sednici Skupštine opštine Sokobanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 + 13 =