Сокобања најпосећенија

Друштво Туризам

Према последњим објављеним подацима Републичког завода за статистику(РСЗ), Сокобања је у јуну остварила највиши туристички промет у Србији од чак 84.077 ноћења. Следе Врњачка Бања са 72.310, Златибор са 63.087, па Београд са 49.894 остварених ноћења. Протеклог месеца, Сокобања бележи још већу посећеност.

‒ Ми имамо податке за приватни смештај, не за хотеле и према тим подацима, само у јулу месецу у приватном смештају остварено је 104.155 ноћења, значи за око 20.000 више него у јуну. Претпостављамо да ће и август и септембар месец бити за неких 10% па можда и 20% бољи по питању броја долазака и остварених ноћења у односу на исте месеце у 2019. години, која је, иначе, била рекорддна од када РЗС бележи податке, а на то указују и резервације и остварен промет у првој половини августа ‒ каже Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања (ТОСБ).

Миленковић додаје да и угоститељски радници кажу да су им приходи за неких 10% виши у односу на исти период прошле године, упркос томе што су цене на прошлогодишњем нивоу и што кафићи и ресторани од увођења ванредне ситуације раде скраћено.

Поред тога, Сокобања опет бележи и највиши просек боравка у земљи од 5,06 ноћењ, а односно то је око шест дана и тај просек је наравно виши јер се не евидентирају баш сва ноћења. На повећање броја туриста, већ неколико година за редом, свакако утичу и ваучери.

‒ Од укупног броја подељених ваучера, који износи 260.000 субвенционисаних ваучера за читаву Србију, од тога је преко 80.000 само у Сокобањи, дакле преко тридесет одсто. С обзиром да ваучер може да се користи само уколико резервишете најмање пет ноћења, то значи да ће Сокобања забележити минимум 400.000 ноћења, само од субвенционисаних ваучера ‒ каже Миленковић.

Први човек Туристичке организације Сокобања истиче да је приватни смештај одлично букиран чак до 20. октобра, што значи да ће сезона ове године бити знатно продужена, а да је једина негативна последица пандемије корона вируса, знатно смањен долазак страних туриста.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 14 =