Сокобања и званично најпосећенија туристичка дестинација у Србији

Друштво Туризам

Мерено бројем остварених ноћења, Сокобања је забележила највиши туристички промет у Републици Србији за период од 01. јануара до 30. септембра 2022. године, објавио је Републички завод за статистику. У назначеном периоду у Сокобањи је реализовано 607.481 ноћење, следе Врњачка Бања са 583.667 ноћења, Златибор са 505.320, Копаоник са 481.094 ноћења. Од наведених дестинација, Сокобања има и највиши просек боравка туриста око 5 дана.

Љубинко Миленковић директор Туристичке организације Сокобања(ТОСБ) каже да Сокобања од 2014. године бележи перманентни раст у туристичком промету. Чак је једина  2020. године, која је била најкризнија по свим основама па и по питању туризма, имала раст од један посто у броју долазака и чак 10 посто раста у броја реализованих ноћења.

− Овогодишњи резултати су заиста одлични а томе су допринели и акција субвенционисаних ваучера Министарства трговине, туризма и телекомуникација као и сјајна промоција коју је урадила Туристичка организација Сокобања. Туристи су могли са ваучерима да бирају у којој ће дестинацији боравити у нашој земљи а ипак је и ове године једна трећина од укупно издатих ваучера реализована управо у Сокобањи − каже Миленковић.

Током промоције Сокобање, ТОСБ прати прати све смернице које даје Туристичка организација Србије, и заједно са осталим организацијама са којима има  сарадњу сарадњу, обавила је у претходном периоду интензивну снажно промоцију у нашој земљи ка домаћим туристима али и у регији и у иностранству за примарна емитивна тржишта из региона, као што су: Румунија, Бугарска, Грчка и Северна Македонија.

Из свих наведених разлога ова година је поново рекордна. Мерено бројем реализованих ноћења, Сокобања је остварила највиши промет од свих дестинација у Србији. Миленковић објашњава да је број ноћења заправо и најбитнији параметар који статистика евидентира, као и просек боравка.

− Туристички промет се мери и бројем долазака, који је такође у двоцифреном расту у односу на прошлу годину. Међутим, он није толико битан као број реализованих ноћења јер туриста је по дефиницији неко ко долази из другог места и ноћи макар једну ноћ у неком угоститељском објекту. Јер ви можете данас имати и 10.000 долазака које остваре туристи који са својм опремом и намирницама које су понели роштиљају преко дана и врате се у своје место и не ноће.Туриста који ноћи остварује утицај на комплетну економију у једној држави. Исто је важан и просек боравка. Сокобања се и даље држи на највишем просеку боравка у земљи а то је 5,2 ноћења. То су изузетно важни показатељи и будућим инвеститорима који би улагали у Сокобању − истиче Миленковић.

Pešačenje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 5 =