Sokobanja i zvanično najposećenija turistička destinacija u Srbiji

Društvo Turizam

Mereno brojem ostvarenih noćenja, Sokobanja je zabeležila najviši turistički promet u Republici Srbiji za period od 01. januara do 30. septembra 2022. godine, objavio je Republički zavod za statistiku. U naznačenom periodu u Sokobanji je realizovano 607.481 noćenje, slede Vrnjačka Banja sa 583.667 noćenja, Zlatibor sa 505.320, Kopaonik sa 481.094 noćenja. Od navedenih destinacija, Sokobanja ima i najviši prosek boravka turista oko 5 dana.

Ljubinko Milenković direktor Turističke organizacije Sokobanja(TOSB) kaže da Sokobanja od 2014. godine beleži permanentni rast u turističkom prometu. Čak je jedina  2020. godine, koja je bila najkriznija po svim osnovama pa i po pitanju turizma, imala rast od jedan posto u broju dolazaka i čak 10 posto rasta u broja realizovanih noćenja.

− Ovogodišnji rezultati su zaista odlični a tome su doprineli i akcija subvencionisanih vaučera Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kao i sjajna promocija koju je uradila Turistička organizacija Sokobanja. Turisti su mogli sa vaučerima da biraju u kojoj će destinaciji boraviti u našoj zemlji a ipak je i ove godine jedna trećina od ukupno izdatih vaučera realizovana upravo u Sokobanji − kaže Milenković.

Tokom promocije Sokobanje, TOSB prati prati sve smernice koje daje Turistička organizacija Srbije, i zajedno sa ostalim organizacijama sa kojima ima  saradnju saradnju, obavila je u prethodnom periodu intenzivnu snažno promociju u našoj zemlji ka domaćim turistima ali i u regiji i u inostranstvu za primarna emitivna tržišta iz regiona, kao što su: Rumunija, Bugarska, Grčka i Severna Makedonija.

Iz svih navedenih razloga ova godina je ponovo rekordna. Mereno brojem realizovanih noćenja, Sokobanja je ostvarila najviši promet od svih destinacija u Srbiji. Milenković objašnjava da je broj noćenja zapravo i najbitniji parametar koji statistika evidentira, kao i prosek boravka.

− Turistički promet se meri i brojem dolazaka, koji je takođe u dvocifrenom rastu u odnosu na prošlu godinu. Međutim, on nije toliko bitan kao broj realizovanih noćenja jer turista je po definiciji neko ko dolazi iz drugog mesta i noći makar jednu noć u nekom ugostiteljskom objektu. Jer vi možete danas imati i 10.000 dolazaka koje ostvare turisti koji sa svojm opremom i namirnicama koje su poneli roštiljaju preko dana i vrate se u svoje mesto i ne noće.Turista koji noći ostvaruje uticaj na kompletnu ekonomiju u jednoj državi. Isto je važan i prosek boravka. Sokobanja se i dalje drži na najvišem proseku boravka u zemlji a to je 5,2 noćenja. To su izuzetno važni pokazatelji i budućim investitorima koji bi ulagali u Sokobanju − ističe Milenković.

Pešačenje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four − four =