Сладолед из фиће: Нова атракција у градском парку

Друштво

Ауто легенда и омиљени четвроточкаш Југословена, популарни фића, који је незванично проглашен и „националном класом” не мири се са тим да оде у историју. Љубитељи овог аутомобила увек изненаде новим идејама којима оживе свог љубимца, а радост изазову и код других.

Тако ових дана погледе пролазника у централном градском парку у Сокобањи мами један љубичасти олдтајмер украшен цвећем. Његова власница Силвија у овој атракцији на четири точка коју је назвала „Viola the Fića” продаје сладолед.

 

– Ово је фића контраш из 1967. године. Врло је атрактиван, а обележио је чак и нека раздобља. Нисам знала и веровала да људи толико воле овај ауто. Десило се, дуго сам живела у иностранству. Тада сам нешто видела тамо и ето прилагодила нашим условима, нашим људима… Значи фића је легенда, дефинитивно легенда – каже Силвија Видовић, додајући да је коначно урадила нешто што жели већ дуже време.

Она је осмислила и целокупан простор, а каже да је посебно радује то што људи позитивно реагују и што им се допада. За сада идеја да напусти Кипар и врати се у Сокобању делује као прави избор.

– Вратила сам се највише због природе, чистог ваздуха, здравог живота. Имам сина и то ми је била идеја да живи у једној здравој средини, мањој средини јер сам дошла ето из Београда. И свиђа ми се, прелепо је. Овом приликом желела бих да се захвалим мојим пријатељима који су ми пуно помогли, такође и Општини Сокобања која је имала слуха за нешто ново, атрактивно, јединствено – каже нам Силвија, која поред сина има и ћерку, која је остала да живи на Кипру.

Ова марљива и креативна жена има још идеја када је у питању њен љубимац. Како каже, фића тренутно није у возном стању, а планира и да га изнајмљује за разне манифестације, рођендане и венчања.

Фића контраш коме се врата отварају контра или застава 750 мали је и јак путнички аутомобил који се производио у Заводу „Црвена застава” у Крагујевцу, по лиценци италијанског Фијата. Производио се од 18. октобра 1955, а последњи примерак произведен је новембра 1985. године. Од пролазника који се са емоцијама сећају тог периода, сазнајемо да је у то време фића или Застава 750 коштала 750.000 југословенских динара. Данас су возни модели фиће веома популарни, атрактивни су као олдтајмери, а најскупљи Заставин модел фиће контраша постиже цену од преко 15.000 евра.

Текст: К. Ђ; Ј. Р.

Фото: К. Ђ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − 3 =