Сутра почињу 30. Бољоберске свечаности: У недељу успон на Ртањ и семинар о лековитом биљу

Друштво

Сакупљање лековитог биља, стручна предавања, успон на највиших врх планине Ртањ, плетење ивањданског венчића и избор принцезе Биљарице, само су неке од активности препознатљиве и јединствене манифестације у Сокобањи која се организује у част Светог Јована Биљобера. Програм свечаности почеће сутра, 2. јула и трајаће до недеље, 7. јула када се обележава и празник рођења Светог Јована Крститеља. Ове године љубитељи лековитог биља окупиће се 30, јубиларни пут.

Посетиоци ће имати прилику да обиђу познате сокобањске туристичке локалитете где ће прикупљати лековито биље, а за саму завршницу припрема се богат програм. Празнични дан, 7. јул, почеће у 5 сати ујутру окупљањем планинара који ће пола сата касније у пратњи водича кренути у поход мистичном Ртњу и његовом највишем врху Шиљку који је на 1560 метара надморске висине.

Семинар о лековитом биљу, Фото: Архива

Нешто касније, од 7 часова почеће окупљање учесника семинара поред улаза у хотел Здрављак. Они ће у оквиру стручног скупа слушати предавања о лековитим биљкама, сакупљати биље у пратњи стручног лица, али и учити како се плете ивањдански венчић.

И други посетиоци имаће прилику да се опробају у плетењу ивањданских венчића у амфитеатру испред Завичајног музеја у центру Сокобање од 17 часова. Свечани део манифестације почеће у 20 сати и у оквиру њега биће додељене дипломе и плакете, затим избор принцезе Биљарице, а биће уприличено и књижевно вече и наступ КУД-а „Соко”.

Плетење ивањданских венчића; Фото: архива

Заинтересовани за излет до Ртња могу се пријавити у Туристичко-информативном центру ТОСБ у ул. Трг Ослобођења бр. 2 Сокобања (телефон 018/833 988), док се за едукативни семинар могу пријавити Небојши Станојевићу, власнику фирме „Адонис” (063/1013660), која организује манифестацију у сарадњи са Туристичком организацијом и Културним центром.

Текст: К. Ђ; Ј .Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 11 =