Стручњаци посејали више озимих сорти и представили их пољоприведницима

Друштво Пољопривреда

Како су се различите семенске сорте озимих стрних жита понашале у истим агроеколошким условима и уз примену истих агротехничких мера пољопривредни произвођачи имали су данас прилике да виде на огледном имању у атару села Ресник. Разговор о приносима и о резултатима овог огледа уприличен је у оквиру Дана озимих стрних жита, који се организује сваке године.

Овога пута на имању површине два хектара, власника Миљана Трифуновића из Јошанице, посејане су 23 сорте озимог јечма, тритикале и пшенице. Сврха демо огледа јесте да се произвођачи на лицу места увере какве приносе дају одређене сорте и да на основу тога направе избор, објашњава саветодавац Срђан Цветковић, дипломирани инжењер ратарства и повртарства.

– Поента је да кад дођу произвођачи на Дан поља, нешто пре жетве, на лицу места виде шта смо ми то радили. Наравно није свака сорта отпорна на сушу, нека мање, нека више. Конкретно данас имамо шест семенских кућа. Није свака сорта отпорна на поједине болести. Зато демо огледи служе да човек дође овде на лице места и крене од прве до задње сорте, да види и на лицу места сагледа потенцијале и да каже: ‘Ово би можда било добро за моје газдинство, узећу ову сорту да пробам идуће године’. То је заправо сврха постављања демо огледа и ми се трудимо да их прилагодимо генерално условима и применом агротехничких мера коју већина произвођача примењује на овом подручју да би то било колико толико реално сутрашњим приносима на њиховим парцелама – објашњава Цветковић.

Огледно имање налази се недалеко од Требичке чесме и скретања за село Жучковац. Пољопривредни стручњак Срђан Цветковић каже да је прошла година била изузетно сушна септембра и октобра и да је то представљало проблем приликом рада на огледној парцели.

– Чак смо и тањирачом од три тоне пробали да радимо редуковану обраду, међутим чак ни тањирача од три тоне није могла да уђе дубље од 1,5 до два центиметра што је недовољно за било какву обраду. Онда смо чекали да падне мало кише, да пробамо да уђе или тањирача или трактор а онда су кренуле новембарске кише које нису знале да стану тако да смо искористили дан два без падавина и да мало земља повуче влагу и негде у првој декади, око 10. децембра смо сејали. То је негде два месеца такорећи после оптималног рока који креће од 5. 10. па до 30. октобра – наводи овај стручњак и додаје да усев изгледа солидно што су потврдили и представници семенских кућа који су присуствовали данашњем представљању огледа.

Директор „Пољосервиса” Књажевац Драган Колчић овом приликом позвао је пољопривредне произвођаче да се за сва питања у вези са еАграром обрате њиховој пољопривредно саветодавној и стручној служби.

– Свако ко има неки проблем нека нам се обрати, како бисмо видели да ли има неких неправилности на њиховим газдинствима због којих можда неки од њих нису добили субвенције. ‘Пољосервис’ им стоји на располагању. Ми смо већ ево девету годину присутни на овом терену тако да сматрамо да смо већ довољно познати да можемо да испунимо све њихове захтеве –рекао је Колчић и захвалио се представницима локалне самоуправе, семенских кућа и пољопривредним произвођачима који су данас били у Реснику.

Представљању огледног имања присуствовала је и представница локалне самоуправе Славица Голубовић, помоћник за пољопривреду. Испред „Пољосервиса” са пољопривредницима су разговарали и саветодавци Живорад Јовановић, дипломирани инжењер заштите биља и Валентина Алексић, дипломирани инжењер мелиорације, земљишта и вода.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =