Skupština

Sednica SO: Raspisani konkursi za poljoprivrednike

Društvo Poljoprivreda

Sednica Skupštine opštine Sokobanja, održana poslednjeg radnog dana sedmice, u najvećem delu bila je posvećena poljoprivredi. Usvojeni su najpre pravilnici, a zatim su raspisani konkursi za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, odnosno nabavku sredstava i stočnog fonda namenjeno ovoj privrednog grani.

Podsticajna sredstva su namenjena za unapređenje govedarstva kupovinom ženske teladi, za unapređenje rasnog sastava u ovčarstvu i kozarstvu kroz subvencionisanje kupovine priplodne jagnjadi i jaradi, za unapređenje rasnog sastava u svinjarstvu kroz subvencionisanje kupovine priplodnih nazimica i nerastova, za unapređenje voćarstva kroz nabavku sadnog materijala, pčelarstva kroz subvencionisanje kupovine pčelarske opreme, košnica i rojeva pčela i za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz subvencionisanje nabavke električnih pastira i ograda.

U deset objavljenih konkursa predviđena su i sredstva za unapređenje plasteničke proizvodnje kroz subvencionisanje nabavke opreme i materijala, za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz subvencionisanje osiguranja useva, životinja i višegodišnjih zasada, zatim za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz subvencionisanje kamate i drugih troškova za poljoprivredne kredite.

Skupština

Kroz aktivnosti nevladinog sektora u ovoj delatnosti opredeljena su sredstva u visini od 10,5 miliona dinara za sprovođenje određenih podsticajnih mera. Udruženjima u oblasti poljoprivrede dodeljena su sredstva za finansiranje projekata iz više oblasti. Za protivgradnu zaštitu na teritoriji opštine Sokobanja 1,6 miliona, za zaštitu geografskog porekla pčelinjih proizvoda 600.000 dinara, veštačko osemenjavanje krava osam miliona i za osnovne troškove udruženja, programa i projekata iz oblasti poljoprivrede 300.000 dinara.

Kod većine ovih konkursa predviđeni su povoljniji uslovi i veće sume za žene i kandidate mlađe od 40 godina. Konkursi najčešće traju do utroška sredstava. Zainteresovanim poljoprivrednicima će za sve gorenavedene mere, direktno ili preko udruženja, biti na raspolaganju 17,3 miliona dinara.

Na sednici opštinskog parlamenta, u petak 4. marta, konstatovan je prestanak odborničkog mandata Mladenu Milosavljeviću iz Resnika sa izborne liste Socijalističke partije Srbije, kako je obrazloženo, na lični zahtev.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen + twenty =