Skupština

Седница СО: Расписани конкурси за пољопривреднике

Друштво Пољопривреда

Седница Скупштине општине Сокобања, одржана последњег радног дана седмице, у највећем делу била је посвећена пољопривреди. Усвојени су најпре правилници, а затим су расписани конкурси за субвенционисање пољопривредне производње, односно набавку средстава и сточног фонда намењено овој привредног грани.

Подстицајна средства су намењена за унапређење говедарства куповином женске телади, за унапређење расног састава у овчарству и козарству кроз субвенционисање куповине приплодне јагњади и јаради, за унапређење расног састава у свињарству кроз субвенционисање куповине приплодних назимица и нерастова, за унапређење воћарства кроз набавку садног материјала, пчеларства кроз субвенционисање куповине пчеларске опреме, кошница и ројева пчела и за унапређење пољопривредне производње кроз субвенционисање набавке електричних пастира и ограда.

У десет објављених конкурса предвиђена су и средства за унапређење пластеничке производње кроз субвенционисање набавке опреме и материјала, за унапређење пољопривредне производње кроз субвенционисање осигурања усева, животиња и вишегодишњих засада, затим за унапређење пољопривредне производње кроз субвенционисање камате и других трошкова за пољопривредне кредите.

Skupština

Кроз активности невладиног сектора у овој делатности опредељена су средства у висини од 10,5 милиона динара за спровођење одређених подстицајних мера. Удружењима у области пољопривреде додељена су средства за финансирање пројеката из више области. За противградну заштиту на територији општине Сокобања 1,6 милиона, за заштиту географског порекла пчелињих производа 600.000 динара, вештачко осемењавање крава осам милиона и за основне трошкове удружења, програма и пројеката из области пољопривреде 300.000 динара.

Код већине ових конкурса предвиђени су повољнији услови и веће суме за жене и кандидате млађе од 40 година. Конкурси најчешће трају до утрошка средстава. Заинтересованим пољопривредницима ће за све горенаведене мере, директно или преко удружења, бити на располагању 17,3 милиона динара.

На седници општинског парламента, у петак 4. марта, констатован је престанак одборничког мандата Младену Милосављевићу из Ресника са изборне листе Социјалистичке партије Србије, како је образложено, на лични захтев.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − eleven =