Sednica skupštine: Usvojen budžet za 2021. godinu

Društvo Politika

Na jučerašnjoj sednici skupštine glavna tačka, o kojoj se i najviše polemisalo, bila je predlog budžeta za 2021. godinu. Usvojeni budžet iznosiće 833 miliona dinara. Prema rečima Vladimira Milovanovića, zamenika predsednika opštine Sokobanja, trećina budžeta biće opredeljena za investicije.

− Ima nekoliko projekata koje ćemo realizovati u narednoj godini, jedan od njih je asfaltiranje ulica Svetozara Markovića, Branka Đuriža, Miće Panića, Omladinske i Banjičke. Ovaj posao biće urađen početkom godine čim se otvore asfaltne baze i steknu uslovi za realizaciju tih radova. U ovoj godini velika sredstva su opredeljena za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju kanalizacije u ulicama Gavrila Principa, Alekse Markišića i Mednika. Takođe, izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ulica Kneza Miloša, Prvomajske, Stevana Sremca i Beogradske − rekao je Milovanović.

On je dodao da će biti pripremljena sva potrebna dokumentacija za izradu toplovoda kod škole putem koga će se grejati osnovna i srednja škola zatim vrtić, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Turistička organizacija, Narodna biblioteka i pošta , čime će se osim uštede dobiti i na kvalitetu vazduha jer će se na ovaj način smanjiti emisija štetnih gasova. Pred toga ideja je da toplovod prolazi ispod mermernog šetališta čime će se sprečiti formiranje leda u tom delu.

− Kroz projekat inkluzije Roma obuhvatićemo ulice Sokogradsku i deo ulice Profesora Jovanovića koje će biti asfaltirane. Pripremićemo projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju atmosferske kanalizacije od ulice Hajduk Veljka do reke Moravice. U dogovoru sa Putevima Srbije biće asfaltirana deonica od vrha naselja Prevalac do stare bolnice koju će pratiti projekat zamene led rasvete za koji radimo elaborat − dodao je Milovanović.

Pored investicija povećana su sredstva i za oblast poljoprivrede za 6 miliona dinara u odnosu na prošlu godinu i iznosiće 46 miliona dinara.

− Mi smo sagledali predlog budžeta za narednu godinu. Povećanjem poreza na imovinu za narednu godinu povećaće se prihod u budžetu i samim tim mogućnost za veće rashode. Ovaj budžet, za razliku od budžeta za 2020. ali i 2019. godinu je mnogo realniji jer su prethodna dva bili spisak želja. Najveći deo budžeta su zarade zaposlenih u upravi. Socijalistička partija Srbija je pokretala inicijative za ugradnju nekih projekata u ovaj budžet ali one nisu prihvaćene. Dobili smo obećanje, kao što ste čuli, na samoj sednici da će biti sagledani u narednom periodu. Nadam se da će pomenute predloge aktuelna vlast da sagleda iz ugla značaja za građane opštine Sokobanja a ne ko ih predlaže pa da ih po tom osnovu odbaci − kaže Snežana Radovanović šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije.

Usvojeni su programi održavanja javnih zelenih površina i izletišta, upravljanja opštinskim putevima i ulicama i održavanja javne rasvete na teritoriji opštine Sokobanja koje su iz delatnosti JP „Zelenilo” Sokobanja. Odbornici su usvojili i programe koji su u delatnosti JKP „Napredak” kao i planove i programe rada Turističke organizacije, Narodne biblioteke „Stevan Sremac”, Centra za socijalni rad, SRC „Podina”.

Opštinski parlament dao je podršku i projektima „Lekar na selu” i projektu Palijativne nege kroz koji se zbrinjavaju stare i bolesne osobe kao i osobe sa invaliditetom tako da će ova dva projekta biti aktivna i u narednoj godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − 17 =