Седница скупштине: Усвојен буџет за 2021. годину

Друштво Политика

На јучерашњој седници скупштине главна тачка, о којој се и највише полемисало, била је предлог буџета за 2021. годину. Усвојени буџет износиће 833 милиона динара. Према речима Владимира Миловановића, заменика председника општине Сокобања, трећина буџета биће опредељена за инвестиције.

− Има неколико пројеката које ћемо реализовати у наредној години, један од њих је асфалтирање улица Светозара Марковића, Бранка Ђурижа, Миће Панића, Омладинске и Бањичке. Овај посао биће урађен почетком године чим се отворе асфалтне базе и стекну услови за реализацију тих радова. У овој години велика средства су опредељена за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију и доградњу канализације у улицама Гаврила Принципа, Алексе Маркишића и Медника. Такође, израда пројектно-техничке документације за реконструкцију улица Кнеза Милоша, Првомајске, Стевана Сремца и Београдске − рекао је Миловановић.

Он је додао да ће бити припремљена сва потребна документација за израду топловода код школе путем кога ће се грејати основна и средња школа затим вртић, Дом здравља, Центар за социјални рад, Туристичка организација, Народна библиотека и пошта , чиме ће се осим уштеде добити и на квалитету ваздуха јер ће се на овај начин смањити емисија штетних гасова. Пред тога идеја је да топловод пролази испод мермерног шеталишта чиме ће се спречити формирање леда у том делу.

− Кроз пројекат инклузије Рома обухватићемо улице Сокоградску и део улице Професора Јовановића које ће бити асфалтиране. Припремићемо пројектно-техничку документацију за реконструкцију атмосферске канализације од улице Хајдук Вељка до реке Моравице. У договору са Путевима Србије биће асфалтирана деоница од врха насеља Превалац до старе болнице коју ће пратити пројекат замене лед расвете за који радимо елаборат − додао је Миловановић.

Поред инвестиција повећана су средства и за област пољопривреде за 6 милиона динара у односу на прошлу годину и износиће 46 милиона динара.

− Ми смо сагледали предлог буџета за наредну годину. Повећањем пореза на имовину за наредну годину повећаће се приход у буџету и самим тим могућност за веће расходе. Овај буџет, за разлику од буџета за 2020. али и 2019. годину је много реалнији јер су претходна два били списак жеља. Највећи део буџета су зараде запослених у управи. Социјалистичка партија Србија је покретала иницијативе за уградњу неких пројеката у овај буџет али оне нису прихваћене. Добили смо обећање, као што сте чули, на самој седници да ће бити сагледани у наредном периоду. Надам се да ће поменуте предлоге актуелна власт да сагледа из угла значаја за грађане општине Сокобања а не ко их предлаже па да их по том основу одбаци − каже Снежана Радовановић шеф одборничке групе Социјалистичке партије Србије.

Усвојени су програми одржавања јавних зелених површина и излетишта, управљања општинским путевима и улицама и одржавања јавне расвете на територији општине Сокобања које су из делатности ЈП „Зеленило” Сокобања. Одборници су усвојили и програме који су у делатности ЈКП „Напредак” као и планове и програме рада Туристичке организације, Народне библиотеке „Стеван Сремац”, Центра за социјални рад, СРЦ „Подина”.

Општински парламент дао је подршку и пројектима „Лекар на селу” и пројекту Палијативне неге кроз који се збрињавају старе и болесне особе као и особе са инвалидитетом тако да ће ова два пројекта бити активна и у наредној години.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 1 =