Седница Скупштине општине у Сесалцу: Најбољи основци добијају ваучере

Друштво Политика

Најуспешнији ђаци Основне школе „Митрополит Михаило” који су ову школску годину завршили са свим петицама добиће од локалне самоуправе ваучер у вредности од по 10 хиљада динара. Ово је, између осталог, усвојено на јучерашњој седници Скупштине општине Сокобања, која је по новој пракси да заседања буду у селима, одржана у Дому културе у Сесалцу. На овом заседању формирана је и нова општинска Изборна комисија, подржана је одлука о привременом прекиду рада вртића „Буцко”, а усвојен је и нови ребаланс буџета предузећа „Напредак”.

Након ове седнице и одборници ће отићи на паузу, а наредно заседање очекује нас најверовантије почетком јесени.

Опозиција предложила више пара, а власт бицикле 

Према одлуци Скупштине општине Сокобања, ђаци од 2. до 8. разреда који имају све петице на крају ове школске године добиће ваучере за куповину зимске и летње одеће, обуће, школске опреме, опреме за спорт или рекреацију и забаву. Предлог опозиције, тачније Групе грађана „Преображење” био је да се наредне године износ од 10 хиљада динара повећа, док је шеф одборничке групе СНС предложио да се најбољим ђацима поново поклањају бицикле, што је раније била пракса.

– Слажем се са предлозима и групе грађана ‘Преображење’ и наравно нашег шефа одборничке групе СНС-а. Група грађана је предложила да тај износ буде мало већи, али се више наравно слажем са шефом одборничке групе СНС-а који је тражио да се поново врати бицикла као поклон, да бисмо децу једноставно вратили физичким активностима. Оно што је мене мало изненадило што одборници Демократске странке, којих је било троје на седници, нису гласали за ову одлуку – рекла је Данијела Васиљевић, председница Скупштине општине Сокобања.

У складу са Законом о локалним изборима да се формира нови Изборна комисија шест месеци након конституисања скупштине, јуче су именовани нови чланови овог тела. Функцију председника Изборне комисије убудуће ће обављати Александра Марковић, дипломирани правник из Сокобање, док је њен заменик Душан Милетић. Именовано је још седам чланова и њихових заменика. Усвојена је и одлука да чланови Комисије за реализацију енергетске санације по свакој седници добијају накнаду од пет хиљада динара. То важи за чланове који нису запослени у Општинској управи.

Вртић „Буцко” на паузи 

Усвојена је и одлука да од 15. јула Предшколска установа „Буцко” прекине са радом како би се завршила реконструкција и санација простора кухиње. Планирано је да вртић не ради до 26. јула. Запослени ће на колективни годишњи одмор, а деца, тачније родитељи, неће плаћати услуге за тај период.

Подржан је и ребаланс буџета предузећа „Напредак” који је условљен повећањем програма радова на инвестиционом и хаваријском одржавању атмосферске фекалне канализације. Приходна страна повећана је за 3.400.000 динара. Одборници су подржали предлог „Зеленила” да се повећају средства у Програму одржавања путева и улица у износу од око 1.775.000 динара, због хитних радова на одржавању кишне канализације у улици Светог Саве.

Усвојене су и тачке које се односе на размену грађевинског земљишта. По речима председнице скупштине, Општина је уступила земљиште које не користи и које јој није потребно Балашу Купузиште, Ждрелу и одобрила прикључак на државни пут инвеститору који прави хотел у Сокобањи.

Подршка коалиционих партнера, опозиција углавном против 

Коалициони партнери из СПС-а гласали су позитивно по свим тачкама, а шефица ове одборничке групе Сања Лазић каже да ће наставити да подржавају одлуке које су у интересу грађана Сокобање и сваки добар предлог.

Другачије тумачење имају из Демократске странке, односно одборничке групе „Заједно за Сокобању”. Шефица групе Тања Николић и овога пута замерила је што седнице скупштине немају пренос, а тврди и да становници Сесалца нису били обавештени да одборници заседају у њиховом селу и да због тога нису присуствовали. Она је поставила и одборничко питање које се тиче, како је рекла, опомена које су грађанима стигле за заштиту и унапређење животне средине и опомена за комуналну таксу за фирме угашене пре десетак година и изразила наду да ће у скорије време одбити одговор.

Група грађана „Преображење” похвалила је одлуку да се ђацима дају ваучери, али са друге стране нису подржали одлуке које се тичу јавних предузећа.

– Нисмо задовољни радом Јавних предузећа, пре свега Комуналног предузећа и Зеленила и гласали смо против одлуке о ребалансу буџета из простог разлога што је већ други ребаланс у једном врло кратком року. Нисмо добили задовољавајуће одговоре на питање од директорке Комуналног предузећа шта је са ненаплативим потраживањима и низ других питања које смо поставили, тако да сматрамо да рад Јавног комуналног предузећа ‘Напредак’ треба да буде под једном лупом и да се сви релевантни фактори у општини Сокобања, већник задужен за контролу рада тог предузећа, максимално укључе у решавању неких проблема, а можда и у некој детаљној реорганизацији овог предузећа како би становници наше општине имали што боље комуналне услуге – рекао је шеф групе Милорад Гавриловић.

На овој седници чуло се и то да Сесалац треба да буде важна тачка на туристичкој мапи општине Сокобања и да томе доприноси изградња најављеног визиторског центра. Планирано је да он буде код Сесалачке пећине која је стављена под заштиту природе. Мештани и остали заинтересовани моћи ће и да продају своје производе туристима, подсећа председница скупштине Данијела Васиљевић, додајући да ће за те намене бити изграђен посебан објекат у центру села.

У центру села градиће се сувенирница

Она је истакла и да су становници Сесалца били обавештени о одржавању седнице, али да су присуствовали у малом броју због прославе сеоских литија које се одржавају поводом празника Свете Тројице. Овом приликом мештанима је честитала празник, пожелевши им здравље и благостање.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + five =