Општина Сокобања набавила ново возило за дом здравља

Друштво Здравље

Општина Сокобања је за потребе Дома здравља, набавила путнички аутомобил, који је овој здравственој установи био преко потребан. У питању је возило Дачија Сандеро, вредности око милион динара, које ће лекари ове здравствене установе користити приликом одласка на терен до сеоских амбуланти, медицинске сестре за одлазак код пацијената који редовно примају кућну терапију као и патронажна служба.

У складу са новим законом који је донет априла прошле године, општине више нису оснивачи домова здравља већ су они враћени под окриље Министарства здравља па су у складу са тим и обавезе набавке опреме и медицинског материјала пренете на ресорно министарство односно Републику Србију.

− И поред тога што Општина Сокобања ступањем на снагу поменутог закона нема обавезу да финансира наш дом здравља, локална самоуправа имајући у виду да је здравље становника наше општине нешто најбитније изналази начине да и даље, издвајањем одређених средстава из буџета помаже нашу здравствену установу − каже Славиша Антонијевић, директор Дома здравља Сокобања.

Општина Сокобања је у претходном периоду у ту сврху из буџета издвајала око 12 миона динара годишње, а због пандемије тај износ је ове године смањен на 10 милиона динара. У току претходне две године, возни парк сокобањског дома здравља новцем из општинског буџета обогаћен је са два најсавременија и најквалитетнија санитетска возила а набављен је и ултразвук. Како сазнајемо од др Антонијевића, са овом праксом биће настављено и у 2021. години када ће такође Општина Сокобања, из сопствених средстава набавити оно што је најпотребније овој здравственој установи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − ten =