Radenkovanje

Sedmo „Radenkovanje” u subotu

Društvo

Planinarska akcija „Radenkovanje” biće održana u subotu 23. novembra. Ovo je sedma godina zaredom kako PD „Oštra Čuka” u saradnji sa MZ Radenkovac, organizuje ovu akciju. Staza je veoma laka i preporučuje se svim uzrastima, zato iz PD „Oštra Čuka” pozivaju ne samo planinare već sve ljubitelje prirode i divljine da se priključe akciji. Dužina staze je 11 km ukupna visina uspona 320 metara, a silaska 360 metara, najviša tačka je Krst koji se nalazi na 970 mnv.

Centralna mesta dešavanja su i ovog puta Novo selo i Radenkovac. Međutim, svake godine uvode se i neke novine. Staza na akciji vodi od Novog Sela (730 mnv) preko visoravni Ravnište (960 mnv) do vrha Krst (970 mnv) odakle se pruža odličan pogled na ceo masiv Device, Staru planinu, Svrljiške planine, Suvu planinu, planine oko Niša, Radan i Jastrebac. Na vrhu Krst je predviđena polučasovna pauza. Od Krsta, staza se blago spušta preko mesta Panjaže (830 mnv) do izvora Božin kladanac (740 mnv). Odatle će planinari imati mali uspon do Golemog vrha – crkvice Petrovdan koja se nalazi na 825 metara nadmorske visine. Nakon pauze, staza se polako spušta ka Radenkovcu (700 mnv) kroz gustu borovu šumu. Prolazi se kroz selo i dolazi se do planinarskog doma Rudina (735 mnv) gde se za sve učesnike akcije priprema planinarski pasulj. Ručak je besplatan, a učesnici obavezno sa sobom treba da ponesu pribor za ručak.

Polazi se u subotu 23. novembra u 9 časova iz Novog Sela, a akcija se završava oko 17 časova u Radenkovcu. Za sve učesnike obezbeđen je pečat akcije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 + 10 =