Korona

Нове мере Штаба за ванредне ситуације

Друштво

Поводом сузбијања епидемије вируса Ковид-19, Штаб за ванредне ситуације донео је нове мере. Набавља се заштитна опрема а у циљу сузбијања епидемије изазване вирусом Ковид-19 и то заштитне опреме у вредности од 100 хиљада динара. Овлашћује се командант штаба да у складу са потребама набави одређену опрему.

Наређује се председницима и заменицима председника месних заједница са територије општине Сокобања, као повереницима – заменицима цивилне заштите, сходно закону о смањењу ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијама, да у складу са својим овлашћењима врше контролу примене и поштовања мера које је донела Влада Републике Србије, као и примену и поштовање наредби које доноси Штаб за ванредне ситуације општине Сокобања. Овлашћује се командант Штаба за ванредне ситуације општине Сокобања да упути захтев Министарству унутрашњих послова Републике Србије за добијање сагласности за кретање повереника и заменика повереника цивилне заштите, као и да на основу издате сагласности надлежног министарства изда налог о времену и датуму кретања истих. Налог ће садржати име и презиме лица, ЈМБГ, датум и време у коме ће се лица кретати. Дистрибуцију налога извршиће координатор за ове послове задужен испред Штаба за ванредне ситуације општине Сокобања.

Korona

Повереници цивилне заштите су дужни да свако непоштовање мера и нередби Штаба пријаве Полицијској станици у Сокобањи.

Штаб за ванредне ситуације општине Сокобања посебно апелује на грађане да се у потпуности придржавају мера Владе и наредби овог Штаба.

Препоручује се власницима продавница, трговинских објеката брзе хране, цвећарама, апотекама, као и осталим правним лицима и предузетницима, чији рад подразумева непосредан контакт са грађанима, да свим запосленима обезбеде заштитну опрему сагласно препорукама светске здравствене организације.

Препоручује се свим малопродајним објектима да испред својих објеката поставе дезинфекциону баријеру (сунђер или сл. натопљен дезинфекционим средством), као и да својим купцима обезбеде заштитне рукавице и маске, уколико купци немају сопствене.

Korona Забрањује се свако задржавање испред малопродајних објеката (конзумирање пића и слична окупљања), осим окупљања у циљу чекања у реду ради куповине, уз поштовање прописане удаљености. У случају да потрошачи, купци не буду желели да се придржавају ових мера, власници објеката или радници истих, су дужни да одмах без одлагања, позову надлежну Полицијску станицу на број 018/830-132.

Налаже се управницима стамбених заједница са територије општине Сокобања да на улазу у сваку стамбену јединицу поставе дезинфекциону баријеру (сунђер или сл. натопљен дезинфекционим средством). Препоручује се свим грађанима да испред улаза у свој стамбени простор поставе дезинфекциону баријеру (сунђер или сл. натопљен дезинфекционим средством).

Препоручује се привредним субјектима са територије општине Сокобања, да пласирају производе пољопривредних произвођача са територије општине Сокобања.

Наставља се са спровођењем мере дезинфиковања јавних површина, стамбених зграда за колективно становање, јавних установа, по Оперативном плану, коју извршавају ЈКП „Напредак”, ЈП „Зеленило Сокобања” и „ДВД” Сокобања, као и да по потреби могу дезинфиковати објекте и просторе који нису обухваћени Оперативним планом, који је усвојен Закључком број 217-18/20 од 31. 3.2020. године.

Налаже се начелници Општинске управе општине Сокобања да сачини допис којим ће се Општина Сокобања обратити надлежним министарствима у вези са финансирањем локалних медија у време ванредног стања, будући да је обустављена реализација конкурса за финансирање медија. Овај закључак ступа на снагу одмах, без одлагања.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 17 =