Савет стручњака: Пролећна прихрана воћака

Пољопривреда

Пре него се одлучите на ђубрење воћњака, добро је да урадите анализу земљишта како би ђубрење обавили адекватним количинама и врстом минералног ђубрива.

Коштичаве воћне врсте су у фази заметања плодова, као и пораста плодова, у зависности од тога о ком воћу говоримо, те је сходно воћној врсти потребно одабрати и право време за другу прихрану воћака. Што се тиче ОКВИРНИХ количина ђубрива, око садница старих једну и две године „баца” се од једне до две шаке, тј 50-100 грама ђубрива. Око воћа које је у роду баца се од 300 до 500 грама, тачније земљиште се равномерно „посоли” у ширини колика је крошња, тачно испод крошње.

Ђубриво треба бацити пред кишу, ако нам делује да киша неће пасти пар дана, онда је добро и унети га у земљу окопавањем или фрезирањем, у супротном добар део азота из ђубрива ће испарити у ваздух.

Засади дуње у нашим општинама су у фази пуног цветања. Млада стабла, до пете године живота, обично се прихрањују појединачно, са по 0,2 – 0,5 кг КАН-а. У родним засадима коренов систем дуње се простире по целој површини земљишта, па се стога ђубри цела површина дуњика, нормама које зависе од старости и исцрпљености стабала, густине сађења и др. али оквирно то су количине од 200 – 400 кг КАН-а (у првој половини марта и почетком маја).

Сања Чокојевић, дипл.инг. воћарства и виноградарства

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 5 =