Обележен Дан ослобођења Сокобање

Друштво

Полагањем венаца на споменик жртвама фашистичког терора , данас је обележен 14. август, Дан ослобођења Сокобање у Другом светском рату. Венце су, поред представника СУБНОР-а Сокобања, положили и Видосав Ковачевић, председник СУБНОР-а Србије, представници локалне самоуправе, представници СУБНОР-а са Косова и Метохије и представници ОО СПС Сокобања.

На данашњи дан, пре 76 година, односно 1944. године, 23. ударна дивизија Народноослободилачке војске Југославије, код села Николинца напала је фашистичког окупатора и протерала ка Бованској клисури и планини Ртањ, а затим ушла у Сокобању и ослободила је. То је била прва ослобођена територија у овом крају у Другом светском рату на територији Југославије.

− Ми овај дан обележавамо онако како наши преци заслужују, јер ако заборавимо њихова страдања, ризикујемо да нам се све то понови. Tрудимо се да одржимо традицију и младима то оставимо у наслеђе, јер не можемо само живети за данас и у прошлости, морамо живети за будућност и младе, морамо имати саборност, заједницу и јединство, јер то прокламује и наша вера, која је у основи нашег српског народа и нашег идентитета националног. Ми то не смемо заборавити али не смемо ни живети у тој некој мржњи, јер на тај начин губимо енергију и не можемо се посветити ономе што је битно за младе и за будућност − рекао је др Славољуб Јовановић, председник СУБНОР-а Сокобања.

Поводом овог дана, значајног за историју Сокобање, венац је на споменик положио и страдалима борцима одао почаст и Видосав Ковачевић, председник СУБНОР-а Србије који је овом приликом истакао да је пре два месеца, управо у Сокобањи у просторијама хотела „Бањица” одржана историјска седница, односно изборна Скупштина СУБНОР-а на којој је, између осталог, Савез удружења бораца народноослободилачког рата (СУБНОР) променио име у Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије. Наиме, тада је одлучено да ће се убудуће програмске активности СУБНОР-а Србије заснивати на три стуба – тешко страдање народа у Првом светском рату, тековине народноослободилачког рата и партизанске борбе у Другом светском рату, а трећи стуб су хероји и јунаци током НАТО агресије.

Aperture: 4.8
Camera: NIKON D7000
Iso: 500
Orientation: 1

− СУБНОР Србије, као најмногољуднија борачка организација у земљи, чува и негује културу сећања на ту нашу славну антифашистичку партизанску прошлост али и на прошлост свих ослободилачких ратова Србије и посебно на херојство и јунаштво, народа и војске у НАТО агресији. Покушали смо и успели да спојимо оно што је неким мојим претходницима било неспојиво, а то је победничка српска круна из 1918 године, победничка партизанска и антифашистичка звезда из 1941 и борба и борци у НАТО агресији. Спојили смо, прадеду, деду, оца и сина, односно српског војника из свих ратова и у томе сада имамо велику подршку државе, председника Србије и локалних самоуправа и то је пут којим ћемо ићи даље и наставити да чувамо и да се сећамо свих наших предака, пре свега због наше будућности − рекао је Ковачевић.

Обележавању Дана ослобођења Сокобање у Другом светском рату присуствовала је и председница Општинског одбора Социјалистичке партије Србије Снежана Радовановић која је изразила велико задовољство због промене статута СУБНОР-а чиме су обједињени борци свих ратова, кроз рад СУБНОР-а.

– Социјалисти Сокобање су и данас изашли да изразе захвалност борцима палим у Другом светском рату у антифашистичкој борби. Са поносом могу да кажем да захваљујући њима ми већ 76 година живимо у слободној држави – истакла је Радовановић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =