Саопштење: Циљ видео-надзора је већа безбедност, а гласина да компромитују пројекат

Друштво

Владимир Миловановић, председник Савета за безбедност у саобраћају и заменик председника општине Сокобања је поводом, како истиче, нетачних информација и нејасноћа у вези са пројектом увођења видео надзора, нашој редакцији доставио саопштење за јавност у коме стоји:

„Претходних дана у јавности су се појавиле нетачне информације и нејасноће у вези са пројектом увођења видео-надзора у Сокобањи, а које имају за циљ компромитовање пројекта од општег интереса. На седници Савета за безбедност саобраћаја, а на препоруку ресорног министарства, дат је предлог који је прослеђен, између осталог и Агенцији за безбедност у саобраћају Републике Србије која је дала позитивно мишљење на основу ког је Општинско веће донело одлуку о увођењу видео надзора на територији града Сокобање. Савет за безбедност у саобраћају, поред људи из Општинске управе чине и представници Министарства унутрашњих послова и управљач пута. Пројекат подразумева инсталације техничког система заштите и инсталације система видео-надзора на мермерном шеталишту, у градским парковима, фреквентним раскрсницама, јавним зградама и образовним установама, јавним предузећима. Поред тога у оквиру пројекта биће постављене три подизајуће рампе са даљинском контролом на улазима у шеталиште, систем упозоравања на прекорачење брзине у саобраћајницама поред образовних установа, као и два радарска система за мерење брзине и препознавање таблица на улазима у Сокобању. Наравно, све ово ће бити контролисано преко мониторинг центра који ће бити смештен у згради Полицијске станице Сокобања. Вредност пројекта је 53 милиона динара са ПДВ-ом и биће финансиран у три буџетске године наменским средствима из Програма безбедности у саобраћају и из посебно намењених буџетских средстава за те потребе. Из истог програма набављена су аутоседишта за децу као и дрегер за откривање наркотика.

Што се оправданости пројекта тиче увођење видео-надзора умногоме ће помоћи припадницима ПС Сокобања у откривању починиоца кривичних дела, а деловаће и превентивно јер сама чињеница да постоји видео надзор утицаће на потенцијалног починиоца да одустане од своје намере. Свима нам је познато да готово сваке године канте за смеће из парка Бањица заврше у реци и починилац никад не буде откривен, слично се десило и са натписом „СОКОБАЊАЊЕˮ у централном градском парку. Са друге стране стављање видео-надзора поред јавних предузећа и установа повећаће безбедност истих. Сведоци смо да је у Центрима за социјални рад у појединим местима на територији Републике Србије долазило до свађа, насиља па чак и убистава, безбедност наших школа и вртића биће подигнута на виши ниво, а камере и радари на улазу у Сокобању код Алексинца и Књажевца ће утицати да се безбедност саобраћаја значајно повећа. Нажалост, имамо, и недавно, пример да су, због неприлагођене брзине, три лица изгубила живот. Потапајући стубови ће спречити неовлашћене и неконтролисане улазе моторних возила на пешачку зону што ће повећати безбедност гостију и мештана на сокобањској променади.

Из свих ових наведених разлога јасно је да ће видео-надзор донети много бенифита пре свега на нивоу безбедности људи, али и друштвене и приватне својине у Сокобањиˮ, Стоји у саопштењу достављеном нашој редакцији.

 

2 thoughts on “Саопштење: Циљ видео-надзора је већа безбедност, а гласина да компромитују пројекат

  1. Interensantno je da se posle vise od mesec dana od kada su poceli radovi na mermernom setalistu oglasava predesdnk Saveta za bezbednost u saobracaju i pored ostalog objasnjava potrebu video nadzora i na mermernom setalistu i naravno navodi misljenje Agencije za bezbednost u saobracaju Republike Srbije koja tesko da sa nasim setalistem ima ikakve veze. Treba samo malo skloniti politiku, investitore ,izvodjace radova i malo doci medju mestane , turiste i osetiti veliko nezadovoljstvo ovim projektom koji remeti normalno funkcionisanje svega u nasem lepom turistickom gradicu. Pa minimum logike nam nalaze da kada samo malo razmislimo zakljucimo da na setalistu svaki lokal, svaka radnja imaju svpj video nadzor.Ostaje nepokriveno pedesetak metara zbog kojih se navodno ovi radovi i izvode i koji su cini se kljucni prema Savetu z bezbednost. Moramo malo zaviriti i u buducnost i razmisliti da li ce turisti koji su iskusili ogromnu buku, nestacice struje, vode i svega drugog pozeleti da ponovo dodju i kakve ce im biti impresije. Uvek nam tereba samo logika i treba se truditi da se radi za dobrobit vecine a ne manjine koja ce imati puno koristi od svakojakih radova i pravdati se politickim floskulama.

  2. Neko iz Saveta za bezbednost saobracaja bi mozda mogao da se malo proseta mermernim setalistem pa da proceni koliko je bezbedna setnja jer oko vas zuje elektricni trotineti i poneki bicikli pa mozda doneti neku pravnu regulativu ili prostim recnikomn zabraniti kretanje trotinrta i biciklova mermernim setalistem. U protivnom samo je pitanja dana kada ce doci do nezeljenih posledica a svi vide da su uglavnom vozaci mala deca i poneko malo stariji. ali uglavnom ni blizu punoletstva. Trotineti su moderni, dosta brzi i mogu da ih priuste deca bas imucnih roditelja pa mozda ta cinjenica smeta da se donese neka zabrana. Bolje je reagovati dok se ne desi nesto sto sigurno niko ne zeli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − fifteen =