РОС занатства, услуга и приватног предузетништва о „Безбедности и заштити здрављаˮ

Друштво

Преко 30 председника синдиката са територије читаве Србије у организацији Републичког одбора синдиката запослених у занатству, услугама и приватном предузетништву, протекле недеље одржали су саветовање у Сокобањи. Другог дана боравка, у скупштинској сали Општине Сокобања одржан је семинар „Безбедност и заштита здравља – Имплементација закона о безбедности и здрављу на радуˮ коме су присуствовали и послодавци.

‒ Окупили смо предузетнике и раднике који су запослени код њих. Овај синдикат је ту да буде нека спона између радника и предузетника и да прави баланс тако да ништа не иде на штету ни радника ни предузетника. Ми смо ту да заштитимо радника, а нераднике ћемо и ми као синдикат осудити ‒ рекао је Синиша Костић председник Републичког одбора синдиката занатства, услуга и приватног предузетништва Србије.

Семинару је присуствовао и Миодраг Николић, председник општине Сокобања који се обратио присутнима и нагласио да је управо Општина ту да заједно са представницима синдиката, предузетницима и радницима створи услове бољег рада.

Снежана Радовановић, повереник Већа савеза синдиката за општине Алексинац, Сокобања и Ражањ каже да је велика част што је Републички одбор Синдиката запослених у занатству, услугама и приватном предузетништву одлучио да одржи своје саветовање и окупљање председника синдиката са територије целе Србије у Сокобањи.

‒ Изузетно добро дружење и добра посећеност, учествовало је преко 30 председника синдиката, чак смо имали и послодавце овде на едукацији, тема је била „Закон о безбедности и заштити здравља на радуˮ, једна област која је јако битна за све, и за синдикалце и послодавце, да сви знају шта су им права и обавезе. Сматрам да је ово једна веома битна тема, захваљујући добром предавачу изложена на најбољи начин. Потребно је да се што више окупљамо у што већем броју и да то допре до запослених, јер када се десе повреде и несреће онда је касно и онда се углавном заврши на мањој радној способности, кривичним пријавама и све то не иде у прилог ни синдикату ни послодавцу ни запосленима. Значи, нешто што је било стварно неопходно да се тргнемо из ове летаргије и да престанемо сматрати да ће се увек неко други, уместо ми, покренути и учинити нешто ‒ рекла је Радовановић.

Она је додала да се нада да ће у наредном периоду бар једном месечно бити организована оваква окупљања.У плану је организовање једног округлог стола са Агенцијом за мирно решавање спорова.

‒ Сокобања као туристичка дестинација и као општина која има капацитете за организовање оваквих скупова увек ће бити добар домаћин и покушаћемо да омогућимо да се што више оваквих едукација одржи баш у Сокобањи ‒ истакла је Радовановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =