Сокобања у септембру остварила рекордан број ноћења туриста

Друштво Туризам

Туристичка сезона у Сокобањи не јењава иако је ускоро средина октобра месеца. Од првог јануара до 31. августа ове године према подацима Републичког завода за статистику остварен је двоцифрен раст туристичког промета од чак 22 одсто.

Према броју ноћења домаћих туриста у нашој земљи од свих дестинација укупно Сокобања је на првом месту и остварила је 455.344 ноћења домаћих туриста са растом од 22 одсто. На другом месту је Врњачка Бања са 426.891, трећи Копаоник са 357.008 ноћења, следе Златибор, Београд а све укупно са оствареним ноћењима и доласцима Сокобања је на другој позицији тренутно. Међутим, то ће се вероватно променити у корист бање под Озреном када буду сумирани резултати за септембар јер је протеклог месеца Сокобања остварила рекордних 145.000 ноћења, што је далеко више него у месецу јулу, више и од месеца јуна и маја заједно а двоструко више него у септембру прошле године, сазнајемо од Љубинка Миленковића директора Туристичке организације Сокобања.

− Овако висок туристички промет је остварен пре свега захваљујући јединственој понуди коју Сокобања има и која се огледа у природним вредностима и потенцијалима  који су туристима на дохват руке. Ти природни ресурси који су туристички валоризовани су веома доступни сваком госту Сокобање јер просто чим изађете из ваше смештајне јединице ви сте у природи. Потребно вам је само 40, 45 минута да одете до сјајних непоновљивих излетишта на Озрену или само 5 минута колима. Када неко жели да се определи да ли ће одмор, с обзоиром да је Србија континентална земља, да проведе поред неког језера, реке, планине или да буде у бањи, не мора много да се размишља јер уколико одабере Сокобању имаће одмор и на планини и у бањи поред реке и језера. Дакле, једна комплетна туристичка дестинација са једном сјајном веома интересантном туристичком понудом. Одмор је овде веома садржајан а а у прилог томе говори висок просек боравка који је преко 5, 6 дана. Дакле, и ту имамо раст у односу на прошлу годину а све укупно када се заврши ова календарска година наше процене су да ће Сокобања бити најпосећенија тиуристичка дестинација у Србији − рекао је Миленковић.

Он додаје да су оваквом туристичком промету свакако допринели и субвенционисани ваучери Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

− То је сјајна акција ресорног министарства већ пет година уназад и могу да кажем да је мени веома драго што смо успели да заједно са носиоцима услуге смештаја у Сокобањи одговоримо на ову велику могућност и шансу коју је Република Србија дала туризму у нашој земљи и веома спремни смо дочекали и прву годину а сваку наредну још спремнији. Станодавци се из године у годину ангажују да унапреде своју смештајну понуду − истакао је Миленковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =