Raspisani konkursi za đačke parlamente i mlade ljude iz Srbije

Društvo

Zaječarska inicijativa je raspisala ovogodišnje pozive za učešće u svojim programima „Školski izbori”, „Mladi u pokretu” i „Zimanov fond za mlade”. Nakon prošlogodišnjih uspeha sa ovim programima, broj gradova i opština iz kojih je moguće konkurisati, dodatno je proširen.

Kroz program „Školski izbori”, Zaječarska inicijativa pruža kompletnu tehničku, mentorsku i finansijsku podršku đačkim parlamentima da isplaniraju, pripreme i sprovedu školske izbore. Program je namenjen đačkim parlamentima koji dolaze iz srednjih škola sa teritorije Republike Srbije.

Kroz veoma zabavan proces, učenici i učenice srednjih škola će imati priliku da sakupljaju potpise za svoju kandidaturu, okupe svoje izborne timove, učestvuju na edukaciji o izborima i sprovedu prave kampanje u svojim školama. Kandidati i njihovi timovi će za svoje kampanje imati na raspolaganju sredstva na osnovu prethodno dostavljenog i odobrenog budžeta kampanje. Cilj programa „Školski izbori” je da se đačkim parlamentima srednjih škola omogući da svoje predsednike i predsednice izaberu kroz prave i direktne izbore.

U okviru programa „Mladi u pokretu”, đački parlamenti srednjih škola sa teritorije Republike Srbije mogu da konkurišu za maksimalni iznos do 700 američkih dolara u dinarskoj protivvrednosti. Cilj ovog programa je da se mladim ljudima ponudi dodatna mogućnost za demokratsko i građansko obrazovanje i to kroz aktivnosti koje sami osmisle i realizuju.

„Ziman-ov fond za mlade” namenjen je organizacijama mladih i za mlade. Za maksimalan iznos do 3,000 američkih dolara, mogu da konkurišu registrovana udruženja građana i da predlože ideje koje mogu da doprinesu odgovornom i aktivnom učešću mladih u demokratskom životu lokalnih zajednica. U okviru ovog programa, podršku mogu da dobiju oni projekti, koje iniciraju mladi, kako bi kroz tradicionalne ili inovativne umetničke forme i kreativno izražavanje.

Zainteresovana udruženja građana i zainteresovane škole/đački parlamenti mogu da pronađu sve informacije o konkursima na internet stranici https://ziman.rs/.

Takođe, prijavljivanje se obavlja isključivo putem navedenog sajta, popunjavanjem on-line formulara. Za sve dodatne informacije u vezi sa konkursom, možete se obratiti koordinatorki programa donacija, Dragani Gogev (gagac@zainicijativa.org, 019/440−225 ili 060/74 44 004). Rok za prijavu je 10. decembar 2023.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 + 1 =