Moravica

Еко патрола открила узроке замућења Моравице?

Друштво

Сокобањско еколошко друштво (СЕД) је недавно објавило текст у коме стоји да је пронађен још један узрок замућења Моравице и да је то Рудник Мрког угља „Сокоˮ. Наиме, још прошле године СЕД је истражио могуће узрочнике замућења Моравице и том приликом је њихова патрола, која се састоји од стручњака из те области, утврдила да постоје два узрочника загађења, а то су плантаже Просишта изнад Сесалца где је дошло до спирања површинског слоја земљишта са огромне површине коју плантажа захвата, формирања наноса и муља као и његово уливање у речицу Изгаре, одакле се тај нанос преко Сесалачке реке транспортовао у Моравицу) и МХЕ Блендија, на чијој водоустави су се задржале огромне количине наноса и муља, које су се одатле постепено износиле и изазвале замућење Моравице, а проблем је ескалирао када је водоустава отворена због чишћења.

Међутим, ове године се Моравица замутила и без обилних падавина, па је патрола СЕД и то истражила и дошли су до закључка да је у том периоду главни урок замућења био Рудник мрког угља „Сокоˮ из кога су у Изгару, притоку Моравице, због сушног периода и малог протока Сесалачке реке (недовољног за покретање наноса), испуштане значајне количине муља.

drago milinkovic Драго Милинковић, директор РМУ „Сокоˮ каже да га је поменути текст изненадио јер рудник од 1. априла након несреће нема производњу, као и да постоје три локације које могу да буду потенцијални загађивачи, али нису јер се вода и њена чистоћа редовно испитују.

– Ја сам тражио састанак са надлежнима из општине Сокобања коме ће присуствовати и председник еколошког друштва Владан Димитријевић. Изнео сам своју проблематику и позвао људе из еколошког друштва да дођу и обиђу рудник да се тако утврди право, чињенично стање. Ја одговорно тврдим да рудник никада није био нити је сада загађивач реке Моравице – истако је Милинковић.

Са друге стране Владан Димитријевић каже да је стручна патрола СЕД, коју чине један стручњак за бујице и ерозију, грађевински инжењер и шумар по други пут радила анализу могућих узрока, обишла Моравицу узводно од Сокобање и притоке на којима су уочавани одређени проблеми и том приликом утврдила да замућење дефинитивно долази из Рудника мрког угља „Сокоˮ.

Vladan Dimitrijevic– Оно што је мени веома драго је да је рудник одмах зауставио даље замућење и што су направили анализу и спремни су да предузму даље мере да до замућења више не долази. Још нешто што је јако важно наиме, мени је мало жао што смо их сада прозвали јер се рудник тренутно налази у једној тешкој ситуацији, али здравље грађана је на првом месту и ми ћемо увек када уочимо да постоји нешто што није по закону и што можда угрожава здравље грађана да реагујемо – рекао је Димитријевић.

Он је додао да постоји и један много већи узрочник који се манифестује када су обилне падавине а то је већ поменута плантажа Просиште изнад Сесалца, која је настала пре неколико година и заузима некадашњу утрину изнад Сесалачке пећине, а у скорије време се проширила и на утрину изнад Рујишта. То земљиште је раскрчено, али очигледно не довољно стручно и претворено у плантажу шипурка и сада то земљиште стално спирају кише тако да су у року од само неколико година створене јаруге.

– Ми смо искористили поменути састанак са представницима РМУ ‘Соко’ и локалне самоуправе да општини скренемо пажњу и на тај проблем и да направимо једну мању анализу мера које је власник те плантаже требало да предузме и да спречи даље спирање земљишта. Желим да напоменем да спирање није велики проблем само због замућења већ може довести до тога да ту настане голет, а то је и законом забрањено јер Република Србија има Закон о заштити земљишта који обрађује ову тему – додао је Димитријевић.

Први човек сокобањског еколошког друштва је рекао да ће се радо одазвати позиву представника рудника и обићи ће њихово постројење за пречишћавање воде.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + six =