Radnici sokobanjske srednje škole juče protestvovali protiv nasilja u školama

Društvo

Predstavnici Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ogranak Srednje škole Branislav Nušić održali su juče protest protiv nasilja u školama, pri čemu je nastava bila totalno obustavljena. Povod protesta, koji je bio održan u 47 gradova i opština u Srbiji, bilo je učeničko nasilje prema profesorki engleskog jezika iz Tehničke škole u Trsteniku.

Valentina Rakić predsednica USPRS − ogranak SŠ „B.Nušić” kaže da je nasilje u školama eskaliralo u poslednje vreme a da je događaj kada su u školi u Trsteniku profesorki izmakli stolicu bilo prelomna tačka i pokazalo da je krajnje vreme da se nešto promeni a ujedno i pruži podrška koleginici koja je preživela nasilje na radnom mestu.

− Naravno, ovo nije samo pitanja nasilja prema prosvetnim radnicima sve je više nažalost i vršnjačkog nasilja a kaznene mere su blage ili ih nema ili se o tome ćuti. Iz svog iskustva s obzirom da u prosveti radim već sedamnaest godina znam da mnoga deca iz straha ne smeju da prijave nasilje. Sve to negativno utiče na sam rad u školi na kvalitet nastave i bezbednost kako učenika tako i nastavnika a to se prenosi na roditelje i čitavo društvo. Svi ovi incidenti stvaraju neku negativnu atmosferu i doveli su do toga da se sindikati slože i da se čuje i naš glas kako bi se nasilje smanjilo ili skroz eliminisalo − rekla je između ostalog Rakić.

Prosvetni radnici su zatražili status službenog lica. Otpočinjanje pregovora o tom statusu, najkasnije do sredine decembra, zahteva Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Oformljena je Radna grupa za pregovore i neće biti protesta do 15. decembra jer do tada će se čekati na odgovor ministra. Status službenog lica po Krivičnom zakoniku omogućava krivičnu odgovornost za neka krivična dela ili delo poprima teži, kvalifikovani oblik ako je izvršeno prema službenom licu ili od strane službenog lica.

− Status službenog lica podrazumeva veću zaštitu prosvetnih radnika naravno to nosi veće obaveze i odgovornosti, tako da medalja ima dve strane, ali videćemo šta će biti nakon pregovora − dodala je Rakić.

Jučerašnjem protestu članova USPRS sokobanjske srednje škole, priključili su se i radnici ove obrazovne ustanove koji nisu članovi pomenutog ogranka sindikata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven + five =