Публика веома емотивно прихватила кореодраму у част Грачанице

Култура

Гости и мештани имали су прилику да протекле суботе на Летњој позорници Врело уживају у својеврсном спектаклу препуном емоција. Преко сто чланова Ансамбла „Венац” кроз игру и песму дочарало је седам векова манастира „Грачанице”.

Према речима Милоша Цилета Митића шефа уметничког сектора Ансамбла „Венац”, „700” је је прва кореодрама на нашим просторима. Идеја и жеља за њеним стварањем сазревала је годинама. Сам њен почетак је заправо музичко-сценско дело „Оживљена фреска” Братислава Бате Грбића, великог кореографа, сниматеља ТВ Београд и глумца, настало пре тачно 50 година.

− Ми смо из неког пијетета према њему, јер је рођени Призренац и сарађивао са „Венцем”,узели то као почетак кореодраме а онда наставили и направили ово дело. То је стварно први пут у историји сценског фолклора код нас да се уради овако целовито дело које има либрето, причу, ликове  а све приказано и изговорено кроз игру, песму и обичаје − каже Митић.

Он додаје да публика увек емотивно реагује и то сваки пут на неки други део представе, тако да се и они сами изненаде, али да је то сасвим логично. Имајући у виду богату историју нашег народа сама кореодрама и јесте стварана и извођена са јаким емоцијама које се рефлектују са сцене на публику.

Кореодрама „700” настала је пре годину дана а на Летњој сцени „Врело” доживела је своје једанаесто извођење. Наредни наступ је на Летњој позорници у Нишкој Тврђави а затим и на отварању фестивала у Гучи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + fifteen =