Аматер из Сокобање троструки добитник награда на „Врмџа фесту”

Друштво Култура

Документарни филм Србољуба Петковића из Сокобање „Ђавоља варош” добитник је признања за промоцију природних лепота Србије на недавно одржаном петом интернационалном фестивалу туристичког и еколошког филма „Врмџа фест”. Оно што Славољуба издваја од осталих добитника је пре свега податак да он као аматер, који у конкуренцији новинара са државних телевизија иза којих стоји читава екипа, своје филмове ради сам и већ трећу годину за редом осваја једну од награда.

Петковић је на „Врмџа фесту” први пут учествовао 2019.године са филмом „Боговинска пећина” за који је добио специјално признање за промоцију природних лепота Србије, док је прошле године за филм „Средњовековни град Сокоград” освојио награду за најбољи филм о историјском наслеђу. Овај филм се састоји из више делова, један говори о историји овог средњовековног града а други о легендама везаним за њега. Слике које прате причу о љубави између Лептерије и Жупана, радила је његова покојна сестра а  наш саговорник кажеи да потиче из уметничке породице.

Снимањем документарних филмова о природним лепотама Србије и њеној историји Петковић је почео да се бави пре једне деценије .Одласком у пензију пре пар година још више се посветио овом свом хобију и до сада има снимљено 50 филмова. И као што смо истакли на почетку овог текста, читаве филмове наш саговорник ради сам, монтажу је научио из књига а компонује и амбијенталну музику за своје филмове. Наиме, та врста уметности је Србољубу уједно и прва љубав којом је почео да се бави још са својих 17 година, локалном бенду крајем шездесетих а и касније свирао је бас гитару.

Петковић каже да ће својим хобијем односно снимањем документарних филмова наставити да се бави али да тренутно не снима ништа јер је лето годишње доба у ком избегава да снима због превише зеленила и додаје да је овакве филмове најбоље снимати у рано пролеће и јесен.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + three =