„Мали Ртањски врхови”, оаза јединственог природног садржаја: Овога пута као савезна планинарска акција

Друштво

Планину Ртањ на истоку Србије сви препознају по врху Шиљак (1.565 мнв), капели на самом врху и пирамиди за чији настанак постоје тврдње, дилеме и широке полемике. Оно што је мање познато јесте да цео тај простор чине и мањи врхови који се протежу, како гребеном планине, Пресло и Кусак, тако и околином, Баба 1, Баба 2, Стење, Мућеа, који се називају и малим врховима Ртња. Заправо их има преко 20, и широм околином протежу се ка селима и сокобањској страни. Они, са својим планиницама или брдима ако је тако лакше, Греда, Лисац, Костадиновица и друга, чине јединственим ово парче планете Земље.

Нетакнута природа, јединственост терена, шуме и каменити простор који се, попут саћа протеже до дубина земље, својим јамама, пећинама, разноликошћу флоре и фауне, условила је атрактивне планинарске акције, како би се и такво подручје приближило и другим људима и на тај начин ставило овај део Сокобање на планинарску, а самим тим и на туристичку мапу.

Тако је и овог последњег мајског викенда одржана, први пут као савезна, акција „Мали ртањски врхови”, у организацији Планинарског друштва „Оштра Чука” и Удружења грађана „Велика Порица-Ртањ” из Шарбановца. Акција која је стартовала у 10 часова одвијала се трасом: Церови (Кузманова појата), Мућеа, Јавор, Звечаници (јама Звечана пропаст) која има два улаза, један већи и недалеко један мањи са дубинама од 108 метара, врхови Баба 1 и Баба 2 као највиша тачка, јама Велика Порица са својим отвором који се види и на Гугл мапама и два дужа канала, што је чинило тежу стазу у дужини од 16 километара и висином око 700 метара. На располагању је била и краћа стаза која је водила истом трасом са изузетком врхова Баба, дужине од око 10 километара. За сигурност планинара била је задужена Горска служба спасавања.

– Ово је нови производ. Јесте да ова стаза постоји уназад негде три, четири године, али је увек нешто модификујемо и мењамо. Била је краћа, па је била једносмерна, међутим сад смо направили неке врсту кружне стазе која је у виду осмице и где се неколико тачака преплиће. У плану је да се ова стаза споји са стазом која води из насеља Ртањ. То су већ трасирали мештани из Удружења грађана ‘Велика Порица-Ртањ’. Такође, они су заслужни што ова стаза живи и постоји. Ево, већ четврту годину заједно спроводимо овакав вид акције и ово је први пут да је на том републичком, савезном нивоу – каже Младен Антић, председник ПД „Оштра Чука” Сокобања.

Акција „Мали ртањски врхови” окупила је око 400 људи, што ентузијазиста, рекреативаца, природњака, удружења која се баве заштитом биљака и живитиња, планинара из око 30 клубова и удружења. Према речима Младена Антића ово је добар успех.

– Сада има све више и више таквих људи на акцији, тако да може да се каже да је то једна планинарска едукативно-еколошка акција. На сваком месту станемо, попричамо са људима. Њих много интересује где се налазе, шта има на том месту, шта расте. И сви су одушевљени овом оазом, што је нетакнуто, што нема дивље градње, нема људског утицаја у тој мери, осим што су стазе само маркиране, обележене путоказима. Стаза је тако направљена да представља туристички производ Сокобање. Сада једноставно и сами можете да дођете. Погледате путоказе, видите где ће те, идете. Једноставно, да и ми нисмо ту стално са вама, можете сами да обиђете све без икаквих проблема. И то је поента целе ове приче – каже Антић.

По завршетку планинарења по околини Ртња, госте су дочекали мештани из Удружења грађана „Велика Порица-Ртањ”, Шарбановац. Ови гостољубиви, срдачни домаћини планинаре су угостили традиционалнo, посним и мрсним пасуљем куваним у великим казанима.

Део атмосфере са планинарске акције „Мали ртањски врхови” можете погледати и на нашем (Youtube) каналу:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − five =