Прослава Божића у Сокобањи окупила велики број верника

Друштво

Мештани општине Сокобања, прославили су најрадоснији хришћански празник Божић, рођење Исусово, поштујући традицију. Само обележавање Божића, почиње Бадњим даном. Мушкарци су у раним јутањим сатима отишли по бадњак а затим је вечерњим богослужењем и налагањем бадњака обележен овај дан. Централна манифестација налагања бадњака одржана је испред Саборног храма Преображења Господњег где се окупио велики број верника. Након литургије и ношења бадњака око цркве, присутним верницима обратио се протојереј Вања Ковачевић, парох први сокобањски.

− И ове године окупили смо се да прославимо рођење Богомладенца. Господ Исус Христос, свој  план спасења целог човечанства претвара у реалност оног тренутка кад се његов плач зачу у Витлајемској пећини. Рођен је цар над царевима, владар над владарима – у пећини тихо, ненаметљиво, положен у јасле, наш Господ Исус Христос долази и спашава нас, даје нам наду спасења. Да сте ми живи и здрави и Богом богословени. Мир Божји, Христос се роди!

Налагање бадњака организовано је и у свим околним храмовима који припадају Црквеној општини Сокобања. У Врелу, Реснику, Дугом Пољу, Поружници, Врмџи, Мужинцу, Врбовцу и Шарбановцу.

Општина Сокобања је и ове године учествовала у обележавању Божића, дарујући златник за чесницу. Након налагања бадњака, чесницу са златником преломила су деца, а златник је ове године извукао Лука Алилковић из Сокобање.

Присутнима се обратио и председник Привременог органа општине Сокобања Миодраг Николић.

− Браћо и сестре Мир Божји – Христос се роди! Драго ми је да смо се у односу на прошлу годину вечерас окупили у још већем броју а надам се да ће нас наредних година бити још више , пре свега деце. Још једном на овај велики породични празник  свима желим добро здравље, мир и благостање − рекао је Николић.

Најрадоснији хришћански празник Божић верници дочекали уз јутрење и литургију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + thirteen =