Јубилеј да се памти: Век и по од изградње храма у Врелу

Друштво

Традиције су нешто што народ воли и што неизмерно поштује. Тако је и јуче, 2. августа, свечано обележено 150 година од изградње храма посвећеног светом пророку Илији у МЗ Врело-Истоцима, издвојеном краку села Читлук надомак Сокобање. Самом културном делу претходила је литургија у храму коју су служили протонамесник Немања Тобић и протонамесник Ивица Станковић. Након обиласка око цркве и традиционалног сечења колача, гости су имали прилику да уживају и у културно-забавном делу програма организованом од стране Удружења грађана „Бањско преображењеˮ и МЗ Врело, као и мештана и учесника.

Својим умећем у очувању традиције кроз игру представили су се КУД „Младостˮ из Читлука и КУД „Сокоˮ Сокобања.
Славољуб Ћирковић, председник Управног одбора Удружења грађана „Бањско преображењеˮ и председник КУД-а „Сокоˮ, каже да су оваква дружења веома битна и да се на такав начин наставља очување традиције.

– Ми смо хтели да обележимо овај јубилеј на мало лепши начин и да направимо један културно-уметнички програм. Из Читлука нам се придружило Удружење жена Етнос С. Поред поменутих фолклорних друштава, текстове својих песама читали су Хранимир Милојковић и Милош Вељковић из Удружења Књижевника ‘Стојан Живадиновић’ из Сокобање. Публици се представила и књижевница родом из ових крајева Душица Милановић Марика, ма песмом су нас забављали Драган Живановић Сокобањац и Ивана Електра, која је отпевала своју песму ‘Певај Србијо’, посвећену овом светом месту. Тако да смо имали један леп програм и жеља нам је да вратимо оно што је некада било – каже наш саговорник.

Драган Живановић, председник МЗ Читлук, још памти она стара времена када се народ окупљао на овоме месту у великом броју.

– Сећам се, када сам био мали. У моје време је било овде као на вашару. Нажалост, дешава нам се да се број људи смањује. Да нам се популација у Србији смањује. Апеловао бих на сву омладину да се што пре жене. Да се девојке удају и да чувају децу. Да би тако оживели, не само овај крај, него и целу Србију и да бисмо подигли и традицију и фолклор и све уметничке вредности наше земље на један много виши ниво – преноси нам своја осећања и наду Драган Живановић.

Ивана Електра, естрадна уметница, родом је из Врела. Овде је крај извора реке Моравице и овога храма провела своје детињство. Песму „Певај Србијоˮ посветила је овој цркви. На њену иницијативу започето је остваривање јубилеја на овакав начин.

– Веома ми је драго што смо се овде окупили да на овакав начин прославимо јубилеј. Кажу, ништа није случајно. Читајући књигу ‘Буђење’ Антони де Мела, и рукопис који описује боравак кнегиње Персиде Карађорђевић у овим крајевима и след околности који је довео до подизања ове цркве, а коју сам добила од покојног чика Томe, човека задуженог за њу, осетила сам потребу да нешто урадим. Ево након две деценије, искомпоновала сам песму ‘Певај Србијо’ и забележила у стиховима, где је извор вода најчистија, отац мајка најмилија, црква свети Илија. Оставим то тако и снимим. И на подсећање аранжера Кобца, да је ове године и јубилеј цркве, схватим све ово као један задатак да нешто овде мора да се догоди. Све се склопило… А ако ништа друго људи су сазнали историјат ове цркве – каже за наш портал ова естрадна уметница.

Оно што је такође обележило јубијеј јесте и коло које се под звуцима саксофона Љубише Савића из Врела, оца Иване Електре, заденуло на ливади покрај храма. Тако у радости и весељу протече још један дан у овим нашим крајевима подно планине Девице.


Да подсетимо. Изградња ове цркве започела је давне 1869. године. Освешћена је 1872. године. Храм су, по неким мишљењима и причама, градили клесари са Јадрана и по свом изгледу и звонику у припрати, архитектурално, подсећа на грађевине типичне приморском подручју. Свему овоме, претходио је боравак књегиње Персиде Карађорђевић. Кћер Јеврема и Јованке Ненадовић, супруга кнеза Александра Карађорђевића и мајка Клеопатре, Арсена и краља Петра Првог, у то давно време боравила је и у овим крајевима. Том приликом даривала је и 18 дуката, као почетни залог, да би се овде, близу извора реке Моравице и крај каменог крста око кога се окупљао народ, изградила црква. Посветили су је светом пророку Илији, у народу познатом као Илија Громовник.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + seven =