Korona

Проглашена ванредна ситуација на територији општине Сокобања

Друштво Здравље

Због повећања броја оболелих на територији општине Сокобања, којих закључно са 18. новембром има 54-оро, Штаб за ванредне ситуације јуче је донео одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији општине Сокобања.

Ванредна ситуација се проглашава ради даљег спровођења превентивних мера заштите и безбедности живота и здравља становништва. Овом уредбом одређују се одговарајуће мере за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, као и услови, начин спровођења, извршиоци и средства за спровођење тих мера.

Почев од 17. новембра 2020. године закључно са 1. децембром 2020. године, радно време угоститељских и трговинских објеката, позоришта и биоскопа, приређивача посебних и класичних игара на срећу, изузев радног времена апотека, бензинских пумпи у обављању делатности продаје горива и угоститељских и других објеката који врше доставу хране, ограничава се тако да ти објекти не раде од 21.00 часа до 05.00. У угоститељским објектима за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

На територији јединице локалне самоуправе на којој је надлежни орган прогласио ванредну ситуацију због настанка елементарне непогоде ширењем епидемије заразне болести COVID-19, даном ступања на снагу акта о проглашењу ванредне ситуације примењују се посебне мере заштите становништва од заразних болести као што су забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите. У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, узодговарајуће мере личне заштите.

У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра. Забрањује се организовање свечаности као и организовање спортских и других забавних манифестација. Забрањује се и коришћење отворених и затворених базена, спа и велнес центара. Морају се спроводити све мере заштите у козметичким и фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице). Обавезно је вршење честе дезинфекције свих јавних објеката.

Ова одлука ступила је на снагу данас, а како сазнајемо у ковид амбуланти у Сокобањи последњих дана повећао се број првих прегледа. Пре тачно недељу дана на територији општине Сокобања било је 27-оро особа позитивних на ковид 19, а тренутно их има 54-оро, што значи да се за недељу дана број оболелих дуплирао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 3 =