Korona

Proglašena vanredna situacija na teritoriji opštine Sokobanja

Društvo Zdravlje

Zbog povećanja broja obolelih na teritoriji opštine Sokobanja, kojih zaključno sa 18. novembrom ima 54-oro, Štab za vanredne situacije juče je doneo odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Sokobanja.

Vanredna situacija se proglašava radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite i bezbednosti života i zdravlja stanovništva. Ovom uredbom određuju se odgovarajuće mere za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, kao i uslovi, način sprovođenja, izvršioci i sredstva za sprovođenje tih mera.

Počev od 17. novembra 2020. godine zaključno sa 1. decembrom 2020. godine, radno vreme ugostiteljskih i trgovinskih objekata, pozorišta i bioskopa, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radnog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti ne rade od 21.00 časa do 05.00. U ugostiteljskim objektima za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj je nadležni organ proglasio vanrednu situaciju zbog nastanka elementarne nepogode širenjem epidemije zarazne bolesti COVID-19, danom stupanja na snagu akta o proglašenju vanredne situacije primenjuju se posebne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti kao što su zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uzodgovarajuće mere lične zaštite.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Zabranjuje se organizovanje svečanosti kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija. Zabranjuje se i korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara. Moraju se sprovoditi sve mere zaštite u kozmetičkim i frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice). Obavezno je vršenje česte dezinfekcije svih javnih objekata.

Ova odluka stupila je na snagu danas, a kako saznajemo u kovid ambulanti u Sokobanji poslednjih dana povećao se broj prvih pregleda. Pre tačno nedelju dana na teritoriji opštine Sokobanja bilo je 27-oro osoba pozitivnih na kovid 19, a trenutno ih ima 54-oro, što znači da se za nedelju dana broj obolelih duplirao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × two =