Проба државне матуре из матерњег језика

Друштво

Ученици Средње школе „Бранислав Нушић”, као и сви остали ученици трећег разреда гимназија и четворогодишњих профила средњих стручних и уметничких школа из читаве Србије, полагали су данас пробну државну матуру из српског односно матерњег језика. Проба државне матуре није реализована у пуном обиму као што је првобитно планирано у три дана. Томе је претходило одлука о одлагању државне матуре за 2006.годину уместо за јун наредне године како је било планирано. Један од разлога су бројне сугестије и примедбе изнете на јавној расправи о сету образовних закона, али и то што су факултети поприлично каснили с доношењем и објављивањем нових правила уписа уважавајући резултате велике матуре.

− Ученици који су данас полагали пробну државну матуру из матерњег језика, неће бити прва генерација која ће наредне године полагати државну матуру али ће њима овај тест послужити као неки пресек знања онога што су учили прва три разреда и ако ураде тест добро то им може бити нека додатна оцена и могућност да поправе свој успех за ову школску годину − рекла је Ана Милићевић, директорка Средње школе Бранислав Нушић.

Пробна државна матура се не оцењује али је професорима остављена могућност да ученицима који добро ураде матерњи језик упишу оцену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − four =