Призор са Бованског језера: Барска патка и младунци окружени смећем

Друштво

Уместо купача који траже бег од врућине или призора прелепе природе са Бованског језера ових дана долази нам поптуно другачија слика – барска кока са својим младунцима плови окружена пластичним смећем. Овај призор забележио је Владан Димитријевић, председник Сокобањског еколошког друштва и велики активиста када је реч о заштити природе у Сокобањи, који је ову фотографију поделио са пријатељима на друштвеној мрежи.

Уз фотографију је написао „Барска кока, са пет младунаца скривених под перјем. У окружењу које смо ми људи за њих уредилиˮ.

Овај призор наишао је свакако на критику јавности, па су се ређали коментари да то и не чуди јер је сметлиште поред реке Моравице, да одговорне треба „лупитиˮ по џепу, а неки су кривце тражили у чуварима језера и камперима који ту бораве.

„Тужна слика. Еколошка катастрофа целе планете Земље, приказана на једној фотографијиˮ, написала је једна корисница фејсбука.

Према изјави Владана Димитријевића, коју је раније дао за наш медиј, Бованско језеро је подручје са највећим богатством живог света на територији општине Сокобања. Ту је забележено више од половине свих врста птица које живе на територији Републике Србије.

Димитријевић је тада упозорио и да се Бованско језеро сусреће са бројним проблемима као што су велики излов рибе мрежама, дивље депоније, нелегална градња, отпадне воде из Сокобање…  Он је тада и испред свог еколошког друштва упутио апел општинским и републичким инспекцијама да почну озбиљније да брину о простору језера.

И раније су нам са Бованског језера долазиле ружне слике попут разбацаних папира и пластике, али и тоалетних даски, комада беле технике и делова намештаја које су немарни људи бацили у природу.

Фото из архиве

Ова вештачка акумулација настала је изградњом бране 1978. године и користи се за водоснабдевање општине Алексинац. Језеро је и омиљени кутак пецароша јер се у њему могу наћи сом, смуђ, толстолобик, шаран, мрена и по која штука.

На интернет порталу града може се прочитати да је на њему забрањена вожња чамаца са бензинским мотором, али се то не поштује у шта се наша екипа више пута уверила.

Постојала је иницијатива од стране Сокобањског еколошког друштва да се истражи ово подручје и да на основу тога добије управљача или одређене режиме заштите, али по свему судећи надлежни нису реаговали.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + five =