Privremeni prekid saobraćaja zbog obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti

Društvo

Zbog obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti sutra će biti obustvaljen saobraćaj u ulicama Mitropolita Mihaila i 27. marta u periodu od 7 do 16 časova. Ova zabrana neće važiti za vozila hitne pomoći, policije kao i vozila sektora za vanredne situacije, javnih preduzeća sa sedišta opštine i opštinske uprave opštine Sokobanja.

Kampanja Evropska nedelja mobilnosti po prvi put je održana 2002. godine i ima za cilj da poboljša javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza. Kampanja daje ljudima priliku da istraže ulogu gradskih ulica i eksperimentišu sa praktičnim rešenjima za rešavanje urbanih izazova, poput zagađenja vazduha. Nedelja mobilnosti takođe pruža savršenu priliku da se lokalnom stanovništvu predstave alternative održive mobilnosti i da se pojasne izazovi sa kojima se gradovi suočavaju. Svojim učešćem, gradovi mogu da pokažu prednosti čistijih izbora prevoza i naprave napredak ka boljoj mobilnosti u Evropi.

Ovogodišnja tema je „Mobilnost za sve bez štetnih gasova”. Tema odražava ambiciozni cilj Evropske komisije da Evropa postane ugljenično neutralan kontinent do 2050. godine – odnosno da emituje onoliko ugljen dioksida koliko priroda može da apsorbuje, uklanjajući tako jedan od glavnih faktora klimatskih promena. Tokom Evropske nedelje mobilnosti 2020 naglašava se važnost pristupačnosti prevoza bez emisija i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve. Stoga, ova kampanja podstiče ljude i lokalne vlasti da preduzmu korake za postizanje dugoročnog cilja karbonski neutralnog kontinenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + 18 =