Привремени прекид саобраћаја због обележавања Европске недеље мобилности

Друштво

Због обележавања Европске недеље мобилности сутра ће бити обустваљен саобраћај у улицама Митрополита Михаила и 27. марта у периоду од 7 до 16 часова. Ова забрана неће важити за возила хитне помоћи, полиције као и возила сектора за ванредне ситуације, јавних предузећа са седишта општине и општинске управе општине Сокобања.

Кампања Европска недеља мобилности по први пут је одржана 2002. године и има за циљ да побољша јавно здравље и квалитет живота промовисањем чисте мобилности и одрживог градског превоза. Кампања даје људима прилику да истраже улогу градских улица и експериментишу са практичним решењима за решавање урбаних изазова, попут загађења ваздуха. Недеља мобилности такође пружа савршену прилику да се локалном становништву представе алтернативе одрживе мобилности и да се појасне изазови са којима се градови суочавају. Својим учешћем, градови могу да покажу предности чистијих избора превоза и направе напредак ка бољој мобилности у Европи.

Овогодишња тема je „Мобилност за све без штетних гасова”. Тема одражава амбициозни циљ Европске комисије да Европа постане угљенично неутралан континент до 2050. године – односно да емитује онолико угљен диоксида колико природа може да апсорбује, уклањајући тако један од главних фактора климатских промена. Током Европске недеље мобилности 2020 наглашава се важност приступачности превоза без емисија и промовише инклузивни оквир који укључује све. Стога, ова кампања подстиче људе и локалне власти да предузму кораке за постизање дугорочног циља карбонски неутралног континента.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 5 =