Kamp fizike

Преко 90 ученика на Зимском кампу физике у Сокобањи

Друштво

Зимски камп физике, тринаести по реду, у организацији Удружење физичара „Омега” Ниш и у сарадњи са Друштвом физичара Србије одржава се у Сокобањи у хотелу „Бањица”. Камп је почео 8. фебруара и трајаће до суботе, 15. фебруара. У раду кампа учествује 93 ученика од шестог до осмог разреда основне школе као и ученици првог разреда средњих школа из Ниша и захваљујући доброј сарадњи са Основном школом „Митрополит Михаило” учествује и седам ученика из Сокобање.

Slavoljub Mitić
Славољуб Митић

Славољуб Митић, наставник физике у Гимназији „Светозар Марковић” у Нишу, каже да је камп осмишљен тако да се у току преподнева реализују четири часа и то два часа рачунских вежби, један час је посвећен радовима на рачунарима у оквиру кога се програмирају различите врсте робота и учи програмски језик Пајтон и један час огледних, односно лабораторијских вежби.

– Физика је, пре свега, експериментална наука и ми се трудимо да сваке године припремимо различите експерименте. Ту је са нама и колега Хрвоје Месић из Загреба, који се озбиљно бави експериментима, тако да смо организовали и једну радионицу – истиче Митић.

Послеподне је резервисано за популарна предавања која држе професори Универзитета из Ниша, Београда и Крагујевца.

Kamp fizike

– Учесници кампа су у највећем броју деца изузетно талентована за физику, међутим, полазници кампа су и они мање талентовани, зато су учесници подељени у групе не само према узрасту већ и према претходном знању којим располажу јер ми на овај начин покушавамо да свим ученицима који су заинтересовани за физику приближимо ту науку на најбољи могући начин – истиче наш саговорник.

Luka Carević
Лука Царевић

Један од учесника кампа је и Лука Царевић који је прошле године био део екипе која је на Међународној научној олимпијади у Боцвани освојила треће место. Лука је био учесник кампа и прошле године, а сада као ученик првог разреда средње школе похађа рачунарске вежбе у оквиру кампа, а млађим ученицима помаже у лабораторијским вежбама. Царевић истиче да му се камп веома допада, посебно популарна предавања која држе професори Универзитета и истиче да планира и да се у будућности бави овом науком.

Зимски камп физике је почео са радом 2007. године и тада је на њему учествовало 40 ученика и неколико наставника. Последњих година интересовање за камп физике је порасло, тако да сваке године има око 100 учесника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =