Победници овогодишње Прве хармонике Србије

Друштво Култура

Протекле недеље завршен је 59. Међународни фестивал „Прва хармоника Србије,Сокобања 2022ˮ. Фестивал је трајао 3 дана, од 10. до 12. августа, и окупио је велики број посетилаца, љубитеља хармонике, добре песме и забаве.

У категорији јуниора прво место понео је Лазар Станојевић. У категорији дуета старијих од 15 година, титуле су понели Ивана Петаковић и Лазар Станојевић. У категорији сениора прво место понео је Јован Пајовић.

Ту част, да ове године 2022, понесе титулу Прве хармонике Србије, Сокобања, имао је Лазар Станојевић из Падинске скеле. Диплому, пехар и хармонику марке Дивал, победнику је уручио председник општине Сокобања Миодраг Николић, а свечано проглашење протекло је са узбудљивим ватрометом на небу изнад Сокобање.

Може се рећи да је Прва хармоника Сокобање, са својих шест деценија постојања, синоним и симбол очувања традиције у облику музичких фестивала. За својих 59 година мењала је своје називе из „Прве хармонике Југославијеˮ, преко „Прве хармонике Сокобањеˮ, а од 2018. године је под именом „Прва хармоника Србије – Сокобањаˮ. Својим постојањем изнедрила је велики број најбољих хармоникаша Србије, Европе и света, као и композитора, музичких уредника, шефова ансамбала.

Организатор Прве хармонике Србије је Туристичка организација Сокобање, а покровитељ општина Сокобања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + thirteen =