Kamp fizike

Preko 90 učenika na Zimskom kampu fizike u Sokobanji

Društvo

Zimski kamp fizike, trinaesti po redu, u organizaciji Udruženje fizičara „Omega” Niš i u saradnji sa Društvom fizičara Srbije održava se u Sokobanji u hotelu „Banjica”. Kamp je počeo 8. februara i trajaće do subote, 15. februara. U radu kampa učestvuje 93 učenika od šestog do osmog razreda osnovne škole kao i učenici prvog razreda srednjih škola iz Niša i zahvaljujući dobroj saradnji sa Osnovnom školom „Mitropolit Mihailo” učestvuje i sedam učenika iz Sokobanje.

Slavoljub Mitić
Slavoljub Mitić

Slavoljub Mitić, nastavnik fizike u Gimnaziji „Svetozar Marković” u Nišu, kaže da je kamp osmišljen tako da se u toku prepodneva realizuju četiri časa i to dva časa računskih vežbi, jedan čas je posvećen radovima na računarima u okviru koga se programiraju različite vrste robota i uči programski jezik Pajton i jedan čas oglednih, odnosno laboratorijskih vežbi.

– Fizika je, pre svega, eksperimentalna nauka i mi se trudimo da svake godine pripremimo različite eksperimente. Tu je sa nama i kolega Hrvoje Mesić iz Zagreba, koji se ozbiljno bavi eksperimentima, tako da smo organizovali i jednu radionicu – ističe Mitić.

Poslepodne je rezervisano za popularna predavanja koja drže profesori Univerziteta iz Niša, Beograda i Kragujevca.

Kamp fizike

– Učesnici kampa su u najvećem broju deca izuzetno talentovana za fiziku, međutim, polaznici kampa su i oni manje talentovani, zato su učesnici podeljeni u grupe ne samo prema uzrastu već i prema prethodnom znanju kojim raspolažu jer mi na ovaj način pokušavamo da svim učenicima koji su zainteresovani za fiziku približimo tu nauku na najbolji mogući način – ističe naš sagovornik.

Luka Carević
Luka Carević

Jedan od učesnika kampa je i Luka Carević koji je prošle godine bio deo ekipe koja je na Međunarodnoj naučnoj olimpijadi u Bocvani osvojila treće mesto. Luka je bio učesnik kampa i prošle godine, a sada kao učenik prvog razreda srednje škole pohađa računarske vežbe u okviru kampa, a mlađim učenicima pomaže u laboratorijskim vežbama. Carević ističe da mu se kamp veoma dopada, posebno popularna predavanja koja drže profesori Univerziteta i ističe da planira i da se u budućnosti bavi ovom naukom.

Zimski kamp fizike je počeo sa radom 2007. godine i tada je na njemu učestvovalo 40 učenika i nekoliko nastavnika. Poslednjih godina interesovanje za kamp fizike je poraslo, tako da svake godine ima oko 100 učesnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 + three =