Povodom smrti Ljiljane Nikolić: Napustila nas je hroničarka Banje

Društvo

U sedamdeset i šestoj godini života juče je preminula Ljiljana Nikolić, dugogodišnji novinar RTV Sokobanja.

Ljiljana je skoro čitav svoj životni i radni vek provela u Sokobanji. Posle završene osnovne i srednje škole, počela je da se bavi pisanjem. Bila je dopisnik Večernjih novosti i Politike, a kada je 1978. godine Sokobanja osnovala svoje glasilo Radio Sokobanju, Ljilja je primljena u radni odnos kao novinar. I čitav svoj radni vek provela je na tom poslu informišući lokalnu, evropsku i svetsku javnost o Sokobanji i svim njenim vrednostima. Slušaoci radija, ne samo u Sokobanji, i dan-danas pamte njenu prepoznatljivu boju glasa i izvanrednu dikciju. Ono što je za Beograd bio Duško Radović to je za Sokobanju bila Ljilja.

Bila je pravi hroničar Sokobanje, istraživala je njenu prošlost ali i vredno beležila značajne događaje iz sadašnjosti i sve to ostavila u nekoliko knjiga. Posebno je Sokobanju i Sokobanjčane zadužila knjigom „Sokobanja 1837-2007”, izdatom povdom 170 godina organizovanog turizma u Sokobanji.

U saradnji sa Tatijanom Korićanac iz Beograda izdala je knjigu pod naslovom „O pričanju i onima koji pričaju”. To je priča o našem nobelovcu Ivi Andriću, koji je više puta boravio u Sokobanji i čija se spomen-soba nalazi u hotelu Moravica.

Ljiljana Nikolić sahranjena je u porodičnoj grobnici na Sokobanjskom groblju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × 1 =