Поводом смрти Љиљане Николић: Напустила нас је хроничарка Бање

Друштво

У седамдесет и шестој години живота jуче је преминула Љиљана Николић, дугогодишњи новинар РТВ Сокобања.

Љиљана је скоро читав свој животни и радни век провела у Сокобањи. После завршене основне и средње школе, почела је да се бави писањем. Била је дописник Вечерњих новости и Политике, а када је 1978. године Сокобања основала своје гласило Радио Сокобању, Љиља је примљена у радни однос као новинар. И читав свој радни век провела је на том послу информишући локалну, европску и светску јавност о Сокобањи и свим њеним вредностима. Слушаоци радија, не само у Сокобањи, и дан-данас памте њену препознатљиву боју гласа и изванредну дикцију. Оно што је за Београд био Душко Радовић то је за Сокобању била Љиља.

Била је прави хроничар Сокобање, истраживала је њену прошлост али и вредно бележила значајне догађаје из садашњости и све то оставила у неколико књига. Посебно је Сокобању и Сокобањчане задужила књигом „Сокобања 1837-2007”, издатом повдом 170 година организованог туризма у Сокобањи.

У сарадњи са Татијаном Корићанац из Београда издала је књигу под насловом „О причању и онима који причају”. То је прича о нашем нобеловцу Иви Андрићу, који је више пута боравио у Сокобањи и чија се спомен-соба налази у хотелу Моравица.

Љиљана Николић сахрањена је у породичној гробници на Сокобањском гробљу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 8 =